Таксиметрови шофьори протестират пред съдебните палати в София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца с искане за справедливи присъди по делото за въоръжения грабеж от 2017 г., придружен с опит за убийство на колегата им Апостол Вълчев от Ямбол, съобщи Дарик, като се позовава на информация от Националния таксиметров синдикат.

Таксиджиите настояват същи да бъдат въведени мерки за сигурността за бранша. Те обявиха готовност за безсрочни протести.

Върховният касационен съд (ВКС) гледа днес за трети път делото за нападението срещу Вълчев. До момента процесът премина по няколко пъти през различни инстанции заради обжалвания от двете страни по делото, таксиметрови шофьори протестираха в София и в Ямбол.

20-годишен наби таксиметров шофьор в Перник

20-годишен наби таксиметров шофьор в Перник

Между двамата възникнал спор

На 11 декември 2017 г. Апостол Вълчев, отивайки на адрес по поръчка за такси, беше прострелян край ямболското село Дражево от двама ученици, които тогава бяха на 14 и на 18 години. Той бе нападнат с въздушна пушка, преправена в огнестрелно оръжие, с газов пистолет и нож. Младежите му отнеха оборота от 52 лева. Впоследствие вълчев шофьор претърпя серия животоспасяващи операции.

Таксиметрови шофьори протестират пред Съдебната палата

Таксиметрови шофьори протестират пред Съдебната палата

Срещу решение на съда за прострелян техен колега

Окръжният съд в Ямбол първоначално призна подсъдимите за виновни за извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство. На Костадин Стоянов бе наложено наказание шест години, а на Симеон Димитров - 16 години затвор.

След обжалване обаче Апелативният съд в Бургас намали присъдите им съответно на две години и четири месеца и 15 г. затвор, а престъплението бе преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда.

БНР информира, че в протеста в Ямбол са се включили десетки таксиметрови шофьори, недоволни от забавянето на съдебния процес и липсата на справедливо наказание за нападателите на Апостол Вълчев.

Полицията във Велико Търново пък е позволила само три таксита да спрат пред Съдебната палата в града за организирания там протест. Таксиджиите настояват за по-тежки наказания за клиентите, които ги "убиват на работните места. Те искат сигурност, за да се прибират "живи от работа".

Подпийнали младежи набиха таксиметров шофьор в Пловдив

Подпийнали младежи набиха таксиметров шофьор в Пловдив

Водачът отказал да ги качи пияни в таксито си

Някои от колите са с паник бутони, а до края на годината такива ще има във ще имат всички таксиметрови автомобили.

"Случаят е нападение на работното място. Настояваме такива казуси да се възприемат и третират както нападение над лекари и полицаи. Очакваме максимално възможните присъди", заяви пред националното радио Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат. Той допълни, че са водени разговори с различни институции, но за момента не са предприети никакви реални действия.

Преди минути е получено предложение за въвеждане на дигитално приложение с паник бутон. "То ще позволява директна връзка между нас. Когато го активираме, всички колеги в близост ще знаят, че има проблем. До дни ще започнем да го внедряваме", обясни Цветков.