Фондът за лечение на деца в чужбина е имал проблеми много преди аз да стана здравен министър и много преди д-р Станкова да бъде директор на този фонд. Това недвусмислено го показва и проверката, която завърши на вътрешния одит на министерството.

Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Още от деня" по БНТ. Според д-р Андреева най- важно е фондът да работи, да няма забавяния при разглеждането на досиетата и децата в спешен порядък да получават своето лечение. „Всяко едно от забавянията е подробно описано в доклада на вътрешния одит и за 99% от тях причината е обективна - забавяния на становища и на оферти от лечебните заведения в чужбина, които се подават към фонда за финансиране на лечението на децата", заяви здравният министър, цитиран от правителствената пресслужба.

Д-р Андреева подчерта още, че се разглеждат два пъти повече досиета, отколкото е било досега, което е наложило и промяна в системата на работа на фонда.

Таня Андреева отбеляза, че е създадена група, която да предложи промени в правилника и методиката на работа на фонда. Предстои следващата седмица да се разгледат тези промени. В този срок ще има отговор и по отношение на директора на фонда. „Има много неща, върху които да се работи", добави министърът и даде пример с информационна система, каквато фондът няма. Д-р Андреева беше категорична, че разковничето е новият правилник и новата методика на работа.  „Има правила, по които този фонд работи и те трябва да се спазват от всички", добави министърът на здравеопазването.

„Казах на д-р Станкова, че независимо, че оценявам целия труд, който е положила и работата, която е свършила, ако напрежението е толкова голямо, че пречи върху работата, бих взела дори и не до там спрямо нея справедливи решения", заяви министърът на здравеопазването.

Таня Андреева отбеляза, че има много сигнали за нарушение на закона, който забранява тютюнопушенето в закритите помещения. По тази причина експертите в министерството са предложили мерки за затягане на санкциите. Също така се работи и върху мерки, които да контролират и проверяващите, така че да се осигури спазването на закона.

„От няколко години има лечебни заведения, които са декапитализирани, което практически е първата стъпка към фалита", каза министърът. Според нея пътят за спасение на лечебните заведения е въвеждането на националната здравна карта и реформата, която предстои в болничната помощ.

Д-р Андреева отбеляза разрухата, до която е доведено здравеопазването през последните четири години. Тя подчерта, че от както е министър до момента от ГЕРБ няма нито едно предложение за промени по отношение на системата на здравеопазването.