Радан Кънев очаква да се направи пълна проверка на  избора чрез обществена поръчка на строителя на двата лота от автомагистрала „Хемус” от Ябланица - Ловеч.

Вече като опозиция лидерът на Демократи за силна България смята, че има основание да се иска оставката на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщава БНР.

Във Варна Радан Кънев коментира, че обществената поръчка е проведена непрозрачно, а победител е анонимна офшорка, зад която прозират интересите на най-големите олигарси в страната. Това според него заплашва да провали целия проект за строежа на автомагистралата.

Припомняме, проведените обществени поръчки за двата лота направиха впечатление с високата си цена. Министър Лиляна Павлова заяви, че всички подадени оферти са били на подобна стойност, строителството изисква сложни съоръжения, а избраните строители са част от международни консорциуми с богат опит с такова строителство.

Според него властта попада под опасна зависимост от ДПС и кръговете около движението. Доказателство за тази зависимост лидерът на ДСБ вижда не само в начина на строителството на  „Хемус”, но и в думите на съдия Ченалова за ролята на Делян Пеевски за кадруването в съдебната система.

Във Варна Радан Кънев заяви, че очаква главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди разследване на търга за строежа на „Хемус” и думите на Ченалова. Освен публични действия на прокурорите, според Кънев трябва да се потърси и международно сътрудничество.

Ако това не се случи, ще се затвърди убеждението, че Цацаров е елемент от тази зависимост”.

Радан Кънев не отговори категорично на въпроса дали неговата партия ще подкрепи евентуален вот на недоверие, внесен от „БСП – Лява България”, но уточни, че ако вотът е за здравната реформа, ДСБ няма да гласува „за”.