Строителството на двата лота от АМ „Хемус”, отсечката Ябланица – Ловеч, най-вероятно няма да започне тази година, а следващата – 2017 година.

Забавянето ще дойде логично, тъй като са подадени две жалби срещу процедурата по избор на строителни фирми. Това стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова в студиото на БиТиВи.
Тя заяви, че трябва да се изчака да мине процедурата по обжалване и едва тогава може да се пристъпи към подписване на договорите. Надеждата й е това да стане през лятото на тази година, като паралелно с това ще започнат и тежките процедури по отчеждаване на земите.

Според коментара на Павлова 9 месеца срок за провеждане на процедурата не е „бързо” и обвиненията в тази посока по-скоро възприема като похвала.
Тя отказа да обсъжда кой точно е спечелил конкурса, като заяви само, че победителите са част от международни консорциуми, които имат богат опит с такова строителство.

По отношение на цената, която ще струват новите отсечки на „Хемус”, Лиляна Павлова обясни, че строителството изисква доста на брой сложни съоръжения като виадукти и не може да се очаква да не е скъпо. Освен това първоначално обявената цена е нормално да нарасне, тъй като тя е от преди момента на пътното проектиране и избор на отсечка.

Между 730 млн. и над 1 млрд. лв. ще струва вторият участък от магистрала „Хемус”

Между 730 млн. и над 1 млрд. лв. ще струва вторият участък от магистрала „Хемус”

Между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч

По думите на Павлова не са избрани най-скъпите оферти, а всички оферти са били със сходна стойност. „Цените са еднакво високи и еднакво по-високи от индикативната стойност – обявена 2011 година, без ясна визия за точното трасе”, посочи министърът.

Именно обаче заради високата цена – над 2 млрд. лв., а и заради продължителността на сроковете, строителството на АМ „Хемус” трябва да мине на обсъждане и през Народното събрание.

Трябва да се обсъди в Народното събрание, тъй като минава границата на нашия мандат”, посочи Лиляна Павлова и заяви, че ще внесе предложението първо в Министерски съвет.

От проектираните и строителството на АМ „Хемус” остават още два етапа на разклона Плевен-Ловеч до В. Търново. Министър Павлова заяви, че има готовност да се обяви процедурата още тази година.