От Софийския градски съд обявиха конкурс за съдебни помощници. Причината бе, че предишните показаха много слаби резултати на атестационен тест. Някои от тях напуснаха, а други бяха освободени от длъжност, съобщи "Правен свят". Срокът за подаване на документи е до 11 март.

Търсят се 17 съдебни помощници. Конкурсът е обявен със заповед от 8 февруари. Набират 13 помощници за Гражданското и Търговското отделение и 4 в Наказателното отделение.

Кандидатите трябва да са завършили специалност "Право" със среден успех от следването и държавните изпити не по-нисък от 4.50. От тях се очаква да са придобили юридическа правоспособност, както и да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Желаещите да участват в конкурса за съдебен помощник трябва да притежават необходимите нравствени и професионални качества, да не страдат от психическо заболяване, да познават действащата нормативна уредба и тълкувателната практика на ВКС. Желателно е да притежават висока езикова и писмена култура, отлична компютърна грамотност и умения за работа в екип.

Самият конкурс ще се проведе на три етапа – подбор по документи, писмен и устен изпит.

Забраниха на Софийски градски съд да уволнят жената на Яне Янев

Забраниха на Софийски градски съд да уволнят жената на Яне Янев

Инспекция по труда не разрешава, съдът смята, че нямали мотиви

Припомняме, през декември 2015 година в Софийския градски съд имаше атестация на съдебните помощници с тест. 14 от 25-те съдебни помощници показаха изключително слаби резултати. Сред тях бе и съпругата на премиерския съветник Яне Янев - Галя, за която по-късно се разбра, че има заповед да не бъде уволнявана. Поради болничен, тя не участвала в атестационната процедура през декември. Но в първия си работен за тази година – 11 януари ръководството на СГС я посрещнало с тест. След като го попълнила тя отново излязла в десетдневен болничен, а от 20 януари е в едномесечен болничен. Междувременно стана ясно, че тя е показала един от най-слабите резултати в атестационната процедура.

Една част от показалите незадоволителни резултати бяха освободени, а други доброволно напуснаха. Сред неиздържалите теста са още съпругата на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров – Доника, синът на ексапелативния прокурор на София Вичо Вичев – Радослав и зетят на бившия член на ВСС Георги Шопов – Йордан Колев.

Някои от "двойкаджиите" не могат да бъдат уволнени, защото или са в болнични (като Галя Янева, която не е на работа от 20 януари до 19 февруари), или са с деца под 3 години (като Доника Лазарова). Инспекцията по труда не даде разрешение тези съдебни помощници да бъдат уволнени.

От съда обжалваха болничния на Янева пред ТЕЛК, припомня правното издание. Жалбата е подадена на 1 февруари. От СГС изтъкват, че в първите два болнични съпругата на Яне Янев е имала поставена една диагноза, а в третия - коренно различна, която по никакъв начин не кореспондира с предходните болежки.

Ръководството на градския съд е поискало проверка за налични заболявания и дали те съответстват на продължителността на болничните. Все още няма решение.