Софийски градски съд разпространи документи, с които Главна инспекция по труда не дава разрешение за прекратяване на трудовото правоотношение на трима съдебни помощници, които не издържаха атестационния тест, проведен в края на миналата година.

От СГС подчертават, че Инспекцията по труда постановява това - без каквато и да е било мотивация.

Един от въпросните трима съдебни помощници е Галя Янева – съпруга на премиерския съветник Яне Янев.

Припомняме, на 18 декември всички съдебни помощници, с изключение на тези в отпуск, се явиха на тест, който е задължителна част от годишната атестация. Резултатите сочат, че част от служителите нямат необходимите юридически познания, за да изпълняват длъжността „съдебен помощник“, не познават добре действащата нормативна уредба и тълкувателните решения в областта, в която работят. Тестът е показал и липса на умение за изготвяне на проекти за диспозитиви на съдебни актове и анализ на правни казуси. Констатациите водят до извод за невъзможност за качествено изпълнение на възложената им работа.

Снимка 217040

Междувременно Яне Янев се намеси по убедителен начин в SMS скандала във ВСС, признавайки, че той е човекът, изпратил текстовото съобщение на премиера Борисов. Освен това Янев обвини шефа на СГС, че прави чистка и с председателя на ВКС искали да назначат свои хора.

По-рано днес шефът на СГС Калоян Топалов обобщи нападките с призива "Търсете съпругата".

Измислят конфликт между съдебната и изпълнителната власт, категоричен е шефът на СГС

Измислят конфликт между съдебната и изпълнителната власт, категоричен е шефът на СГС

Има съвпадение между нападките на Яне Янев и премиерския есемес, твърди Калоян Топалов

"Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник”, коментира още Топалов.