Заместник-главният прокурор Бойко Найденов заяви в студиото на БиТиВи , че е назначена повторна проверка по делото за убийството на Ахмед Емин.

Тази проверка започна преди два месеца по искане на главния прокурор, когато помолихме ДАНС да направи своя анализ дали вътре в тези събрани материали няма нещо, което да засяга националната сигурност, допълни Младенов.

ДАНС има доклад, но са възникнали и нови въпроси, които се очаква да бъдат тепърва анализирани.

На въпрос дали Алексей Петров е бил разпитан по случая "Емин" Найденов заяви, че в момента разпити не се извършват, но се работи по абсолютно всяка версия, която би могла да доведе до разкриване на истината.

„Все пак става дума за човешки живот, който е прекъснат по изключително странен начин", каза прокурор Найденов.

Той допълни, че най-вероятно до края на тази седмица работата на ДАНС по случая ще приключи и тогава ще бъдат оповестени резултатите от нея, като ако има констатирани нарушения от служители на МВР те ще си понесат последствията.

Никой не може да знае със сигурност, какво е знаел Ахмед Емин за Ахмед Доган, че да бъде притискан, отбеляза Найденов.

Той коментира още, че се налага допълнителен анализ и то в националната сигурност, тъй като когато някой член на дадена партия, която е управляваща извърши нещо подобно би могло да се правят много изводи.

Запитан кога ще има повдигнат обвинител акт срещу задържаните при операцията „Октопод" заместник-главният прокурор подчерта, че това ще бъде факт, когато бъдат събрани достатъчно доказателства и допълни, че в напреднал стадий са работите по едно от най-тежките обвинения, а именно за рекет и изнудване.

Разследват се няколко направления, за които ние имаме данни за извършване на финансови престъпления, включително и за пране на пари.

На въпрос от къде Алексей Петров е натрупал своето състояние Найденов заяви, че има няколко начина за натрупване на пари - нелегални, които е използвал Петров - най-малко с вземането на фирмите на някои хора.

Найденов изказа мнение, че за да може да извършва своята дейност необезпокояван, факт е , че Алексей Петров е имал подкрепата на дадена личност или дадена партия, която е покровителствала неговите действия.

Надявам се да стигнем до всички личности, които са помагали на "Октопода" да работи през годините, допълни още той, като отказа да коментира дали става дума за министри, заместник-министри, но уточни че при всички случаи става дума за хора с високи позиции.

Аз мисля, че е имало хора, които са го покровителствали, което се потвърждава и от самия факт, че в продължение на години има престъпна дейност, която не е скрита и са подавани жалби и в МВР, и прокуратурата, но не се е стигало до нищо.

За всички хора, за които има доказателства ще бъдат подведени под отговорност, заяви Найденов.