Снимка: Emaxpress

Проблемът с доплащането на инсулина е проблем, който е наследство от предишното управление и е възникнал в момента, в който се е стигнало до ценообразуването.

Това заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев в ефира на „Нова телевизия" и допълни, че също е бил изненадан, че се налага хората да си доплащат инсулина.

Здравният министър обясни, че става въпрос за една методика, според която трябва да бъдат сравнени цените на инсулина в 8 държави и да се вземе най-ниската цена.

В един момент тази най-ниска цена на практика се е отказала по-ниска, отколкото фирмата може да си позволи, посочи Нанев.

„Тогава този конфликт е бил потушен като фирмата е поела разликата от стотинки за флакон и е казала, че тя ще го запази". По думите на министъра, се е получило разбиране и договорка за един определен период от време.

„Този проблем изникна, без да бъдем предупредени, затова направихме спешни срещи и има няколко пътя за решаване", допълни Нанев.

По думите му „единият път е дали ще можем да си позволим да плащаме по-високата цена на фирмата, дали фирмата ще се съобрази и ще намали цената или пък ще се случи така, че пациентът да доплаща някаква цена".

„Необходимо е диабетиците да не доплащат. Това е по-цивилизованата практика, така е по-нормално", категоричен е министърът на здравеопазването.

Болните от диабет, които са на инсулиново лечение, са около 50 хиляди души. Става въпрос за около 4,80 лв. на месец на човек допълнително заплащане на инсулин, което прави около 4 млн. лв. на година, посочи министърът.

Тези средства трябва да се извадят отнякъде и да се дадат, коментира Божидар Нанев, но изрази мнение, че за следващата година няма да е такъв проблем.

По-трудно е това да бъде направено сега, заради кризата и тежкия дефицит, посочи министър Нанев.

„Аз ще настоявам да се вземе трайно принципно решение на този проблем", категоричен е здравният министър. Той обясни, че има 3 фирми производителки на различен инсулин, но не всеки пациент може да смени медикамента.

Въпросът е в методиката, посочи още здравният министър. Единият вариант според него е да останем на тази методика, която натиска цените надолу и гони фирмите от България и междувременно да търсим трайно, принципно решение на проблема.

Другият вариант е да плащаме повече като обществен ресурс и като данъци, или да се реши пациентите сами да си доплащат инсулина.

България е на последно място в Европа по изразходвани пари за здравеопазване на глава на населението от обществените пари. Голяма част от тези пари се доплащат от джоба на пациента", обясни министър Нанев.

Трябва да дисциплинираме системата и както сме длъжни да си плащаме данъците, така да сме длъжни да си плащаме и осигуровките, смята здравният министър.

Нанев посочи още, че една от сериозните разработки, които правят в момента в ДАНС, е в лекарствената политика. Здравният министър коментира, че става въпрос по-специално за принципа на договаряне и съмнения за картелни споразумения.

При обиски, извършени от ДАНС, са иззети материали на 11 бивши служители на министерството и здравната каса.

„Има нередности и злоупотреби в здравната система", призна министър Нанев и допълни: „искаме да ги докажем и в момента, в който това стане, тогава можем да ги наричаме мафия".

Лекари, които извършват фалшификация на документи, че отчитат дейност, трябва да си поемат отговорността, категоричен е Божидар Нанев.

Има много регистрирани случаи, при които влиза пациент по документи, а всъщност няма човек в болницата, подчерта Нанев.

„Здравеопазването е консервативна система по принцип. Системата не е да убива, лекарите не са мафия, системата е да помага, да спасява", изтъкна в заключение той.

Припомняме, през пролетта на миналата година се създаде напрежение около доставките на инсулин.

След известни противоречия между фирмата доставчик „Ново Нордиск" и Здравното министерство в крайна сметка беше постигнато споразумение, според което инсулините на компанията ще продължават да се отпускат по установения ред.

Сумата, която пациентите трябва да доплащат, е осем лева. Причината е, че фирмата доставчик "Ново Нордиск" е спряла да изплаща разликата между търговеца на едро и тази, която се покрива от Здравната каса.