"Ние не можем и няма да останем островче на спокойствието." Това обяви пред журналисти бившият шеф на Националната разознавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров, запитан дали страната ни е мишена на терористите.

Ген. Киров е в Съдебната палата, където се провежда заседание по делото срещу него за издаване на държавна тайна.

Припомняме, Киров беше привлечен като обвияем заради негово телевизионно интервю през 2014 г., в което, според прокуратурата, той е разгласил държавна тайна.

Започва поредното дело срещу Кирчо Киров

Започва поредното дело срещу Кирчо Киров

Обвиняват бившият шеф на НРС в разгласяване на държавна тайна

По думите му, процесът върви с нормална ритмичност, като това е третото заседание.

Делото се гледа при закрити врата. "Има документи с класифицирана информация, която в значителна степен се обсъжда и в съдебна зала", коментира бившият шеф на НРС.

Ген. Киров не мисли, че е издал държавна тайна, но "нека това реши съдът".

"Става дума за мое пътуване и участие на НРС в Иран, където бе задържан българският шофьор Живко Русев", каза ген. Киров.

Обвиняват ген. Кирчо Киров за присвояването на над 5 млн. лв.
Обновена

Обвиняват ген. Кирчо Киров за присвояването на над 5 млн. лв.

Прокуратурата внесе втори обвинителен акт

"Чувствам се обиден от отношението на държавата към мен", сподели ген. Киров.

По отношение на скъсаните отношения на арабски държави с Катар, бившият шеф на НРС посочи, че там се създава нова точка на напрежение. "Надявам се това напрежение да улегне, защото то крие потенциал за много по-голям конфликт", коментира ген. Киров.

По думите му, и Катар, и Саудитска Арабия в значителна степен са подкрепяли най-различни бунтовнически движения в Сирия. Това напрежение в Катар датира от началото на "Арабската пролет" и се развива в годините, сега просто изкристализира, анализира ген. Киров.