Станимир Флоров

„Ще се грижим за теб, ще те пазим. Ние нямаме ли достойнство, бе човек?!". Така шефът на ГДБОП Станимир Флоров убеждава един от подсъдимите по делото "Наглите", Любомир Димитров-Гребеца, да стане свидетел срещу „колегите си" по отвличания.

Това стана ясно от поредните СРС-та с негово участие, които бяха изслушани днес в съдебната зала.

По време на записа ясно се чува как Станимир Флоров убеждава Гребеца да свидетелства, като му обещава, че това, което си говорят никъде няма да излезе. Флоров му казва още, че досега каквото му е обещал го е направил.

Гребеца пък настоява да стане защитен свидетел, за да даде показания срещу „Наглите".

„Дай, дай ги тези хора да ги смачкаме", призовава на записа директора на ГДБОП. Той дори му казва, че всички власти у нас, свързани с делото, са поели ангажименти. „Знаят премиерът, министърът, главният прокурор. Ето миналия път говорих със зам.-главния прокурор", продължава с убежденията Флоров.

Ръководителят на антимафиотите заявява и че „настройката в момента и на прокуратурата, и на всички в тази държава - тези хора обективно и реално да си получат заслуженото", визирайки групата на „Наглите".

За да накара Гребеца да свидетелства и да го успокои, че това няма да се разчуе, директорът на ГДБОП му обещава: „Ние ще ги дадем и ще ги представим по такъв начин, че няма да излезе, че идва от тебе (коментира показанията срещу групата - бел.ред.). „Утре като задържим 5-6 човека - все някой ще проговори", убеден е още Флоров.

Любо Гребеца обаче продължава да настоява да стане защитен свидетел, а Флоров от своя страна иска да знае каква информация може да получи от него. „Ти какво ще ни дадеш, за да мога да ида сега при главния прокурор и да му кажа?", пита той. Гребеца казва, че ще даде много подробности и обяснения за убийства и уточнява: „И станали скоро и предстоящи, но те явно няма да станат".

Гребеца обаче иска от Флоров като защитен свидетел да не го праща в чужбина, а в друг град у нас като сред предпочитаните за него са морските градове Бургас и Варна. Гребеца е убеден, че хората от неговите среди няма да го намерят там, ако си живее спокойно.

„Ти щеше да ни кажеш кой стои на върха?", припомня в един момент от разговора Флоров и притиска свидетеля да разкаже подробности. „Ама те са богати хора", оправдава мълчанието си Гребеца. „Ти на богатите ли вярваш или на нас?!", учудва се антимафиотът и отново му обещава, че службите ще се грижат за него.

Флоров дори му предлага вместо да остане в България, да свидетелства срещу „Наглите" и да замине за Испания, например.

По време на записа се чува и името на бившия съветник на ДАНС и основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров, но Гребеца не уточнява каква е връзката му с групата на "Наглите" и дали има такава.