Нека да видим първите действия на правителството и до какви промени ще доведат в различни горещи зони - като се започне от правосъдие, здравеопазване, икономика и се стигне до енергетика. Това заяви за News.bg старши експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в отговор на въпрос дали задуха вятърът на промяната, породена от четворната коалиция на кабинета "Продължаваме промяната" (ПП, БСП, ИТН и ДБ).

Припомняме, че в края на годината от ЦИД отчетоха наблюденията си за спад на битовата престъпност с 2.1%, включително и спад на убийствата с 4.7%. Промените в технологиите е основна причина за намаляването на престъпността, но най-големият фактор за България, чрез който спада престъпността, е демографският фактор, прави извод докладът. Тенденцията за рязък спад на престъпленията е в целия Европейски съюз.

На представянето на доклада на ЦИД изненадващо дойде главният прокурор Иван Гешев, който обаче заподозря МВР в манипулация на статистиката.

Битовата престъпност - предимно в големите градове, но страхът остава в селата

Битовата престъпност - предимно в големите градове, но страхът остава в селата

София - на трето място в Европа по страх на хората да се разхождат късно вечер

Тихомир Безлов подчерта, че като цяло новата коалиция по-скоро е фокусирана на темата корупция и организирана престъпност, свързана с разследванията за така наречените "бели якички", свързани с обществени фондове, злоупотреба, европейски средства. Ако се погледнат проучванията на "Евробарометър", ще се види, че ако през 2007 г. битовата престъпност е била номер едно, сега е далеч назад - едва след 10 място. Биковата престъпност не е острата стара тема от края на 90-те до края на 2007-2008 г., каза Безлов.

Той обясни, че първо трябва да се види как ще се развиват отношенията вътре в самата коалиция и какви ще бъдат първите стъпки в първите 100 дни на правителството. Твърди се, че хората, които правят прогнози и прогнозите, които се харесват, са умерено-песимистични за новото правителство, посочи Тихомир Безлов.

Той отбеляза, че все още няма реални факти, върху които да се разсъждава и не се знае нищо оттук нататък за кабинета на Кирил Петков - има ли напрежение, ще има ли, как ще си решават конфликтите и как различните тежки въпроси ще бъдат поставяни и решени, уточни експертът.

Безлов обясни, че винаги е лек оптимист с над средния скептицизъм, типичен за българите, когато се състави ново правителство.