"Топлофикация" в Перник осъди общината в областния град за просрочени задължения по сключено с дружеството през 2016 година споразумение за разсроченото им погасяване.

Решението е на Окръжния съд в Перник. Определението на съда предвижда общината да изплати на "Топлофикация" - близо 1.6 милиона лева плюс законната лихва за забава върху главницата. Общината ще трябва да изплати и мораторната лихва за периода 26 октомври 2016 година до 21 февруари 2018 г.

Освен това общината трябва и да заплати на дружеството други 81 000 лева, каквато е стойността на доставената и незаплатена топлинна енергия за периода февруари - декември 2017 година, както и разноските по делото в размер на около 100 000 лева.

Общината в Перник не е погасила задължения за доставена, но неиздължена топлоенергия на имоти, които са стопанисвани от нея, в това число кметство "Изток", училища, детски градини и общински предприятия и подразделения.

Спрямо претенцията на "Топлофикация" - Перник общата сума, към която от дружеството са предявили иск, е над 2.1 милиона лева.

Съдът обаче не уважи част от исканията, считайки ги за незначителни.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Над 3000 домакинства в Перник не са подновили договорите си с "Топлофикация"

Над 3000 домакинства в Перник не са подновили договорите си с "Топлофикация"

Предвижда се 11 равни месечни вноски и изравнителна