"Хората гледаха как бият жена ми и дъщерите ми". Това разказа зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн за инцидента със семейството му в студиото на "120 минути" по bTV.

Припомняме, че миналата седмица две момичета нападнаха семейството на Мюмюн пред столичен супермаркет, защото съпругата му носела забрадка.

Нападателите по-късно бяха установени и им бяха повдигнати обвинения

Девойките, на не повече от 16-18 години, били подстрекавани от млад мъж, а самият Мюмюн разтървал побоя.

"Две момичета яростно биеха моите дъщери и първата ми реакция беше да спра всичко това. По Божията воля се случи да се овладея", споделя зам.-главният мюфтия. - Попитах ги какво се е случило, получих ругатни и плювни - много неочаквана агресия. Дори се опитаха и към мен да посегнат".

Установиха нападателите на семейството на заместник-главния мюфтия

Установиха нападателите на семейството на заместник-главния мюфтия

Две непълнолетни момичета са задържани и разпитани

"В случая става въпрос за най-обикновена забрадка", поясни още той. - Това не са първите такива проблеми, които срещаме. Всеки мюсюлманин има нещо на ум, че когато съпругата му излезе, може да се случи това. Не малко пъти са минавали граждани, плюели са и са преминавали, но не е имало такава физическа агресия", признава той.

Според него в цялата неприятна ситуация има и някаква мъдрост, защото ако не се беше случило на неговото семейство, този инцидент нямаше да придобие гласност.

"Хората отказват да подадат жалба, да извикат полиция. Замълчават си, живеят скришно с проблемите си. Поради липса на доверие, на разбиране от обществото, не се преминава към някаква процедура", допълва той.

По думите му обществото трябва "да си свери часовника", защото сме далече от реалността. "Години наред се насажда омраза, говори се срещу различните, по-специално срещу мюсюлманите - мога да очаквам друга реакция, когато всеки ден се изсипва лавина настроения срещу религиите. Не само от медиите, ако щете от учебниците по история", допълва Мюмюн.

Той разказа за случай, при който бил на официално посещение във Вършец, където джамията се намирала до местното училище.

"Децата викаха срещу нас "стреляйте по тях, по мръсните турци, по поробителите". Това са деца - какво се случва? Какво се случва в учебниците ни, как се представя тази история?", пита се зам.-главният мюфтия.

Той е категоричен, че незабавно трябва да се проведе обществен дебат и подобен тип нападения да се инкриминират.

"Не можем да гледаме дали човекът, който се е сбил е християнин или мюсюлманин. Тук е нормално да видиш джамия, църква, синагога. Нормално е да видиш жена, която ходи по различен начин. Държавата трябва да поеме нещата и да се изгради това цялостно национално чувство", категоричен е Мюмюн.