Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви, че всички дела, които са били спрени заради кандидатдепутатски имунитет, ще бъдат възобновени.

Той обаче уточни, цитиран от БНР, че това не се отнася срещу Венцислав Върбанов, който сега е избран за депутат.

За да продължи делото срещу него, ще се наложи главният прокурор отново да поиска свалянето на неговия имунитет, разясни Джамбазов. По отношение на него предстои да бъде поискано официално парламентът да разреши наказателното производство да продължи.

Според него  имунитетът пречи на държавните обвинители да си вършат работата. По думите на прокурора трябва да се намери разумната граница, така че народните представители да имат защитна неприкосновеност, когато вършат работата си, но не и когато са извършили престъпление.

От прокуратурата обявиха, че са възобновени делата срещу Александър Томов и Марио Николов, както и срещу още осем души, които бяха спрени заради кандидат-депутатски имунитети.

Прокурорите Ангелина Митова и Божидар Джамбазов се обявиха още за това депутатите да имат само функционален имунитет.

Припомняме, Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, бяха пуснати от ареста, защото бяха редовно регистрирани като кандидати за народни представители и като такива придобиха имунитет. Джамбазки коментира, че не разполага с информация за делото, тъй като то е от компетентността на Кюстендилския окръжен съд.

Да излезе от ареста поиска и Златомир Иванов - Баретата, който е разследван за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Той беше записан за застъпник на кандидат-депутата Ивайло Дражев, но съдът не удовлетвори амбициите му.

За освобождаване от ареста настоя и кандидат-депутатът от Варна Иван Славков. Той е третият общински съветник от Варна, който се разследва за участие в организирана престъпна група за склоняване на жени за проституция и за трафика им. Като организатори са сочени Веселин и Христо Данови, също общински съветници от Варна.

Друго производство, което беше спряно от съда заради кандидат-депутатски имунитет, е именно това срещу Александър Томов, който беше регистриран в лисата на партия „Българска социалдемокрация" за изборите за евродепутати.