Животът на малката Никол е бил силно застрашен в първите 48 часа, след като е бита в отделението в "Софиямед". Това потвърди пред съда началникът на неонатологията в болница "Токуда" Радка Масларска.

Именно в "Токуда" малката Никол постъпва след инцидента в "Софиямед" и там лекарите успяват да спасят детето.

На поредното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева в Софийски градски съд Масларска разказа, че лекарите са се съсредоточили върху овладяването на оттока на мозъка. Вечерта, в която детето е постъпило, Масларска не е била на работа, но е била уведомена от дежурния лекар, че е прието бебе в тежко състояние, с нарушено съзнание, дишане и отток на главата.

Свидетел потвърди - акушерката Ковачева е малтретирала и други новородени
Обновена

Свидетел потвърди - акушерката Ковачева е малтретирала и други новородени

Делото продължава с разпит на свидетели

След ехография на мозъка е установено, че Никол има кръвоизлив. Още на първия час от постъпването на детето в Токуда е пристигнал неврохирург, който е назначил скенер на централната нервна система. Така се потвърдили данните за мозъчния кръвоизлив и отток.

Специалистите от "Токуда" се взели решение да свикат лекарска консултативна комисия към болницата, за да може водещите специалисти да вземат решение как да се действа нататък. Становището им е било, че състоянието прилича на малтретиране, поради което юристът на болницата е заявил, че трябва да бъде уведомена Държавната агенция за закрила на детето.

След около два месеца малката Никол е изписана с препоръки за сериозно проследяване от детски невролог и сериозно лечение в домашни условия.

Масларска изтъкна, че в момента детето е в много стабилно състояние и изрази надежда да не се отключат някакви по-късни проблеми.

Масларска обясни, че оттокът би могъл да се получи и вследствие на някакво заболяване или аномалия, но лекарите се отхвърлили тези причини. Тя разказа, че е имала подобни случаи, които постъпват с мозъчен отток, но това състояние при тях е било вследствие на заболявания.

На днешното съдебна заседание беше разпитана и колежка на подсъдимата акушерка Емилия Ковачева - Анелия Костова, която е лекар-неонатолог в "Софиямед".

Тя разказа, че обикновено в 20.00 ч. минават на визитация и ако майката желае, бебето остава при нея. Иначе, през нощта бебетата са поверени на грижите на дежурната акушерка. Децата се хранят с адаптирано мляко в пластмасови шишета.

Ако детето е неспокойно, вдигне температура, повърне или има някакъв друг проблем, акушерката трябва да извика дежурния лекар- неонатолог.

Костова заяви, че не е гледала записите от нощта на инцидента, които изтекоха в интернет.