Изцяло нов обвинителен акт трябва да изготви прокуратурата срещу украинеца Роман Логвиненко. Той е обвинен за организатор на атентата с гранатомети срещу Алексей Петров, съобщи Правен свят.

Това става ясно от определението на Софийския апелативен съд (САС), който за втори път се съгласява с разпореждането на Софийския градски съд (СГС) за връщане на делото.

Логвиненко остава в ареста въпреки сухотата в устата

Логвиненко остава в ареста въпреки сухотата в устата

Решението на САС за стрелеца срещу Алексей Петров е окончателно

Обвиняемият Логвиненко бил готов да признае всичко, за да получи по-лека присъда.

Съдия Николай Николов от СГС върна делото в началото на март 2017 г. Той прие, че прокуратурата е внесла идентичен с предишния обвинителен акт, който беше върнат още през есента на м.г.

За втори път върнаха на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров

За втори път върнаха на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров

Нямало доказателства за връзка между Логвиненко и другите обвиняеми

Тогава съдът беше констатирал, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата. Не могат да бъдат изяснени конкретните им действия, както и липсвали фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител в обвинението била спомената фрагментарно, без да се посочат факти и да са изяснени взаимоотношенията му с останалите участници.

Прокуратуратата протестира, но Софийският апелативен съд (САС) потвърди връщането на делото. В новия обвинителен акт, внесен през февруари 2017 г., бил добавен само преразказ на показания след допълнителен разпит на един свидетел. Това е причината документът отново да бъде върнат от градския съд.

Връщането на разследването на атентата срещу Алексей Петров е технически въпрос

Връщането на разследването на атентата срещу Алексей Петров е технически въпрос

Прокуратурата и полицията са се справили добре, смята той

В последното определение на САС се казва, че обвинителният акт не отговаря и на минималните стандарти в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), като в него няма изложени факти, по които съдът да се произнесе. Апелативните съдии също споделят, че внасянето на идентично обвинение с предходното, "с добавяне на няколко реда", представлява явно неизпълнение на предишните указания на съда, пише правното издание.

Припомняме, атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада". Според обвинението Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард".

Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него. След първото внасяне на обвинението в съда, от Софийската градска прокуратура обясниха, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство, което явно е и една от пречките пред обвинението срещу Логвиненко, тъй като САС пише, че в обвинителния акт няма никакви факти, които да сочат, че опитът за убийство е извършен от останалите трима участници.

"Възпроизвеждат се твърдения на свидетели, от които по косвен път би могло да се заключи, че прокуратурата приема, че някакви лица са произвели стрелбата по автомобила на свидетеля Петров и свидетеля Борисов. Не се посочва кои са тези лица, не се посочва какво общо има подсъдимият с конкретната стрелба, не се посочва защо прокуратурата приема, че подсъдимият е подбудил тази стрелба", пише в определението.

Въпреки множеството пропуски в обвинителния акт, констатирани от съда, украинецът Логвиненко е бил готов да признае всички факти и обстоятелства в него и да получи по-лека присъда, каквато процедурата се предвижда по чл. 371, т.2 от НПК. Именно това обстоятелство е било използвано от прокуратурата, за да аргументира тезата си, че обвинението е ясно за Логвиненко. Апелативните съдии обаче подчертават, че това не е достатъчно.

"Що се отнася до изложеното в протеста твърдение за това, че обвинението било ясно, тъй като подсъдимият искал прилагане на процедурата по чл.371, т.2 от НПК, трябва да се посочи, че при тази процедура подсъдимият признава фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт, а не изразява съгласие с обвинението.
Ако липсват факти в обстоятелствената част на обвинителния акт, както е в настоящия случай, не може да се проведе съкратено съдебно следствие по реда на чл.371, т.2 НПК", пише в определението на съда.

В края на определението магистратите от САС изброяват в 5 точки какво трябва да съдържа новият обвинителен акт.