От началото на 2017 г. е действала организирана престъпна група (ОПГ) в Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" (ГДБОП). Това обяви по време на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според нея ставало въпрос за безпрецедентно разкриване на корупция на висши антимафиоти. Трябва да сме непримирими към подобни престъпления, отбеляза Милева.

Тя е възмутена, че са замесени служители на ГДБОП. Засегнат бил авторитетът на страната ни.

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Иван Гешев го познава от 90-те години и е разочарован и потресен

В резултат на престъпната дейност на разследваните антимафиоти били провалени редица разследвания. Четирима са в ОПГ. Трима са служители на МВР. Двама са от ГДБОП на ръководни постове и то в борбата с наркотрафика. Те са били контактната точка с международните ни партньори и Интерпол. Третият служител на МВР е разузнавач в ГДНП. Четвъртият в групата не е от системата.

Те получавали подкупи от наркотрафикантите. В замяна давали предварителна изпреварваща информация.

Групата била разкрита благодарение на лице, което е изнудвано системно. До 10 000 лв. подкуп е давал за предварителна информация и указания как да се укрие. Използвана е интернет комуникация. За предаване на подкуп са използвани места, които бързо могат да бъдат "изчистени".

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Със заповед на Младен Маринов са освободени от длъжност

В Захарна фабрика в София е заловен началникът в ГДБОП с част от подкупа. Той е бил без телефон,за да не бъде проследен, дал подобни указания и на човека, от когото е трябвало да вземе парите.

Изключително трудна била операцията. Разследващите определиха като изключително нагло поведението на шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП. Не се притеснявал да иска подкупи. А началникът на сектор в ГДБОП създавал проблеми на трафикантите. Шефът "уреждал" проблемите.

От Вътрешна сигурност смятат, че групата е действала и през 2014. Ще се анализира колко разследвания са провалили антимафиотите. От една година са наблюдавали антимафиотите. През 2017 г. служителите на ГДБОП са осуетили едно разследване срещу тях през 2017 г.

Служителят на ГДНП е бил касиер-счетоводител на групата, стана ясно още. Договаряни са месечни суми до 50 000 лв. като подкуп. Заловените антимафиоти били добри манипулатори, според Вътрешна сигурност в МВР.