Началник на отдел Наркотици в ГДБОП е в ареста заедно с други двама от службите след получен подкуп. В ареста са и висш служител на същата дирекция и още един служител на МВР.

Новината бе съобщена на брифинг в МВР от главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. Още в началото на брифинга Гешев предупреди, че ще отговорят на малко въпроси и то само по темата.

Операцията по задържането им е започнала вчера, след 17 часа. И в момента се претърсват обекти и жилища. Задържаните са с мярка за 24-часово задържане.

Разследването е за организирана престъпна група за подкупи, упражняване на логистика в полза на други ОПГ, които са се занимавали с наркотрафик и разпространение на наркотици у нас, но и не само на територията на България.

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Със заповед на Младен Маринов са освободени от длъжност

От думите на Иван Гешев стана ясно, че служителите са оказвали съдействие на престъпни групи, осъществявали са действия по отношение на техни конкуренти, като са действали и в международен аспект в криминалната дейност.

Главният прокурор Иван Гешев определи дейността им като "чадър" и подчерта, че задържаните служители са изпълнявали и отговорни функции, били са основни точки за контакт с партньорите ни в чужбина за противодействие на наркотрафика.

Главният прокурор заяви и че познава арестувания висш служители на МВР и то още от 90-те години. Затова и в личен план е потресен и изключително разочарован.  Той призна, че тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците у нас.

Такъв арест и такова разкритие "не се е случвало в новата история на България", заяви Гешев и увери, че прокуратурата и МВР ще са безкомпромисни към всякакви случаи на нарушения и престъпления, независимо от кого са извършени. Не правим разлика кой ги извършвал, увери главният прокурор. По думите му важно е "да си изчистим къщичката", което е в интерес и на българските граждани. "Българските граждани страдат от наркоразпространението, нашите деца страдат, а те са бъдещето на България", коментира главният прокурор.

Разкритите данни до този момента са "меко, много меко казано, притеснителни, да не кажа срамни", коментира Иван Гешев, но отказа да предостави повече конкретни факти по разследването. Такива ще бъдат изнесени допълнително от спецпрокуратурата. 

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че е разпоредил на главният секретар на МВР да се извърши цялостен анализ на службата ГДБОП и основно на дейността по противодействие на трафика на наркотици, за да може да докладва на премиера и да се вземат решения за промяна в структурата на ГДБОП и работата й, за да "се изчисти името на колегите, които работят там".

По информация на 24 часа с позоваване на източници от МВР задържаните са Кирил Ванков - шеф на сектора в отдела за борба с наркотрафика, и Цветан Панков - шеф на същия отдел в ГДБОП.

Разкритията може би имат връзка с разкрития склад в апартамент в "Студентски град", където разследващите откриха 327 кг. кокаин в гардероб и ракла, след "безобиден арест" на дилър, превозващ 40 кг. кокаин в багажника на колата си. По случая още тогава експерти заявиха, че такова голямо количество не може да се складира без подсигуреност, както и че може да се очаква да има разчистване на сметки и отмъщения в престъпния свят. 

Конкуренцията издала наркотика в "Студентски град"?

Конкуренцията издала наркотика в "Студентски град"?

Емануил Йоранов и Тихомир Безлов

Другият голям случай от тази година беше с кокаин от близо 500 кг, заловени в края на януари месец на зеленчуковата борса в Слатина и в камион в складова база в Ихтиман. По случая беше задържан и бившият шеф на софийската митница Красимир Керемедчийски. 

Миналата година пратка с кокаин се удави буквално и в Черно море. Сериозен удар направиха службите и с откритите кашони с банани в Бургас.