Само за 30 минути полицаите от Шумен са регистрирали сигнали за три опита за телефонни измами в града.

В единия от случаите на домашния телефон на мъж е съобщено, че майка му е пострадала при токов удар и са необходими пари за лечение.

В другите два случая телефонните измамници са се представили за служители на електроразпределително дружество. Под предлог, че си актуализират информацията са искали данни за собственика на партидата и адреса му.

В единия случай е предложено на мъж да си плати на място сметката за потребена енергия.

Ако измамниците не успеят да въведат в заблуда хората по телефона се предполага, че умело ще използват получената по време на обаждането информация при следващ опит за измама, предупреждават от пресцентъра на МВР-Шумен.

От полицията съветват гражданите при неочаквано телефонно обаждане да не съобщават на какъв адрес живеят, да не споменават имена на свои близки и роднини и да имат предвид, че дължимите пари за електрическа енергия се плащат само на касите на съответните дружествата.

Ако ви се обадят по телефона и ви съобщят за пострадал близък, първо направете опит да се свържете с него по телефона.

Ако смятате, че ви въвеждат в заблуда се обадете на телефон 112, откъдето ще ви свържат с дежурния в полицията, който е готов да ви съдейства и да помогне със съвет, допълват от пресцентъра на ОД на МВР.