Заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса се провали. Причината е, че нито един от гостите, които бяха поканени - изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, не дойдоха на временната комисия. Вчера това стана ясно за Иван Гешев, Борислав Сарафов изпрати писмо един час преди заседанието, а Цацаров просто не дойде.

Председателят на временната комисия и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев направи проверка на кворума, като този път имаше такъв - 15 депутати се регистрираха. Той прочете и мотивите, поради които Сарафов не присъства на заседанието на комисията.

Атанас Зафиров от БСП запита кога комисията ще проведе едно нормално заседание? Има огромен обществен интерес - на медии, граждани и въпреки това редовно заседание не се провежда по ред причини, недоволен е Зафиров. Как взимате решения кого да се покани на заседанието на временната комисия? Какво се случва с въпроса бил ли е Мартин Божанов сътрудник на МВР, недоумява Атанас Зафиров.

Според него ръководството на временната комисия в лицето на Никола Минчев всъщност бойкотират заседанията ѝ.

Никола Минчев обвини прокуратурата, че саботира разследването на Нотариуса

Никола Минчев обвини прокуратурата, че саботира разследването на Нотариуса

Ще бъдат разпитани Борислав Сарафов, Иван Гешев и Сотир Цацаров

Мирослав Иванов от ПП-ДБ изрази разочарованието си, че Сарафов, Гешев и Цацаров не присъстват на заседанието на временната комисия. Представители на прокуратурата лишават българските граждани да получат информация, свързана с дейността на съдебната система и сферата на влияние, изтъкна Иванов. Той не е съгласен с тезата на БСП, че по някакъв начин парламентарната група на ПП-ДБ саботират дейността на временната комисия.

Той запита, макар и задочно, дали и Цацаров като неговите предшественици смята, че само Господ е над него. Мирослав Иванов настоя да се изпрати повторна покана за участие във временната комисия на Сарафов, Гешев и Цацаров. Беше направено сравнение и с ръководителя на СГП Илиана Кирилова, която първо отказа, но следващата седмица дойде пред комисията

Според Настимир Ананиев, ПП-ДБ, пък и трима главни прокурори - независимо дали са бивши или настоящи, са нарушили Конституцията. Той се надява Сарафов, Гешев и Цацаров да се поправят и ако няма какво да крият - да се явят на следващо заседание на комисията.

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков заяви, че е изненадан от Сарафов, Гешев и Цацаров не са уважили парламента. Той определи заради поведението им тримата главни прокурори като мафиотско-магистратски състав на прокуратурата, който носи вина именно за развитието на тези порочни практики в нея, на които се възмущава цялото общество в момента.

Поради липса на предмет на заседанието и липсата на тримата държавни обвинители Никола Минчев прекрати заседанието на временната комисия. С нотка на ирония Минчев отчете, че кворум има, но гости няма.