Началникът отдел „Криминален" при Столична дирекция „Полиция" (СДП) комисар Валери Йорданов информира на брифинг, че през изминалата седмица в столицата се наблюдава снижение на броя на извършените престъпления.

Извършени са 3 убийства, 2 от които са разкрити. Проведени са 59 специализирани полицейски издирвателни операции.

Задържани са 242-ма човека за 24 часа, замесени в извършване на криминално престъпление.

Срещу 8 лица е въведена мярка за неотклонение - задържане под стража. Комисар Йорданов разясни 2-те разкрити убийства.

Марек Георгиев на 50 години е загинал в следствие падане от 7-мия етаж на жилищен блок, намиращ се в квартал „Иван Вазов".

При направения оглед на трупа и аутопсия са установени следи от физическо насилие, макар че причината за смъртта се дължи на падането на тялото от 7-мия етаж.

При направеното разследване на столичната полиция „Борба с организираната престъпност" експертно издирвателна дейност са установени убийците на Марек Георгиев - 3 лица от ромски произход - П.М.В. на 47 години, криминално проявен, осъждан; и криминално проявените С.Б.И. на 19 години и И.В.М. на 17 години.

Разследването е установило, че Марек Георгиев, който живее в Младост, е бил нает от собствениците на апартамента, от където е паднал, да извършва ремонтна дейност.

Собствениците на жилището помолили Марек Георгиев да продаде част от мебелите и за целта той се свързал с П.М.В.

Ромите убили Георгиев, за да вземат мебелите без пари и му отнели сума на стойност 150-200 лева.

Престъпниците са задържани за 72 часа.

Второто убийство е извършено на 15 октомври в 00.20 часа вечерта.

В 4-то РПУ е получен сигнал, че на пресечката между ул. „Алабин" и ул."Княз Борис Първи" е намерена мъртва жена, която видимо е водила клошарски начин на живот.
Според установената самоличност това е Пена Симеонова Генова.

При направения оглед на тялото са установени следи от насилие, травматични увреждания в областта на главата.

Заподозрени в извършването на деянието са 7 клошари, които са били задържани, но след направените разпити се установило, че срещу тях няма сериозни улики.

Другото убийство също е извършено на 15 октомври.
В 6-то РПУ е постъпил сигнал за убийство, извършено в магазин за алкохол и цигари, намиращ се на бул. „Цар Борис Трети" N. 314.
Убитият се казва Сотир Сотиров, собственик на въпросния магазин за алкохол и цигари.

Причината за смъртта се дължи на прободна рана с нож в областта на гърдите.

В резултат на светкавично проведените полицейски заградително издирвателни мероприятие е установен и задържан убиецът - италианецът С.К. на 27 години.

Причината за убийството вероятно се дължи на спречкване между двамата.

Според очевидци италианецът често се отбивал във въпросния магазин. Срещу него е въведена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.