Трима съдии от Върховния касационен съд бяха изтеглени чрез системата за случайно разпределение на делата, за да разгледат жалбата срещу изборите за ВСС.

Това са съдиите от Гражданската колегия на ВСС- Зоя Атанасова и Бойка Стоилова и зам.-шефът на ВКС и шеф на Търговската колегия Дария Проданова.

Това са тримата от общо 5-членния състав, който ще разгледат жалбата от Методи Лалов, съдия от Софийския районен съд и кандидат за изборен член на ВСС, срещу решение на Избирателната комисия за избор на членове на кадровия орган от квотата на съдиите. Другите двама съдии, които ще попълнят състава, ще бъдат от Върховния административен съд, както изисква законът.

Ексшефът на районния съд се самопредложи за член на ВСС

Ексшефът на районния съд се самопредложи за член на ВСС

Не иска да е зрител на случващото се

Припомняме, бившият председател на СРС Методи Лалов обжалва избора на членове на ВСС от съдийската квота. 

Случайният избор беше между 94 върховни магистрати. Шефът на ВКС Лозан Панов изтъкна, че по отношение на този вид дела има празнини в закона. Една от тях е, че не се посочва как се определя докладчик по делото.

Според Панов, обаче, по-същественият проблем е, че законодателят не е предвидил по кой процесуален ред ще работи съдът - по АПК, ГПК или по НПК. Затова съдиите сами ще трябва да преценят, а според Панов няма да им е лесно.

Петчленният състав ще трябва да се произнесе в 14-дневен срок.