Районният съд в Исперих разпореди задържането на трима цигани, отправили закани за убийство спрямо горски служители и полицаи.

По случая е установено, че на 13 август, неделя, на телефон 112 е получен сигнал за незаконна сеч в землището на Исперих. Горският служител поискал съдействие от екип на полицията.

На мястото на незаконната сеч служителите на реда установили три конски каруци, натоварени с дърва. Ромите тръгнали с две от каруците, но изоставили третата.

Малко по-късно обаче проверяващите били обградени от група от 30 - 40 цигани, които се върнали за изоставената каруца с дърва. Те поискали да приберат каруцата обратно.

Напрежението ескалирало, след като обвиняемият Райко Г. започнал да насърчава ромите да вземат каруците, натоварени с дърва, и да заплашва с убийство полицейските служители и горския стражар.

По искане на Районната прокуратура в Исперих ромите са задържани за срок до 72 часа. Прокуратурата е поискала и постоянното задържане на Райко Г. (на 41 години), Пенко П. (на 46 години) и Алекси А. (на 31 години). Срещу тях са образувани бързи досъдебни производства.

Спрямо Райко Г. са повдигнати три обвинения. Първото е за закана с убийство на горски стражар. Второто обвинение спрямо Райко е за това, че е подбудил тълпа от роми да осуетят проверка за законност на транспортирани с три каруци дърва. Третото обвинение е за противозаконно пречене на органи на властта да изпълнят задълженията си.

Пенко П. също е привлечен като обвиняем за закана за убийство на горски стражар и заплашването му с цел на пропусне да извърши задължение по служба.

Алекси А. също е обвинен за това, че възпрепятствал изпълнението на служебните задължения на горския служител.

И тримата цигани са осъждани многократно за умишлени престъпления и са изтърпявали ефективни присъди.