Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитинара от БНР. Думите й бяха преди конференцията "Предизвикателствата пред правната професия, произтичащи от програмата на Европейския съюз за дигитализация", организирана от адвокатската колегия.

По думите й около половината от тези затворници в момента полагат труд.

По отношение на случая със затворника Борис Иванов, който избяга край Ловеч, правосъдният министър гарантира, че всички процедури по неговото преместване и осигуряването му на работно място са спазени. Той е излежал по-голямата част от присъдата си и рано или късно ще се върне в обществото, допълни Цачева.

"Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира", каза правосъдният министър.

Цачева обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.

Междувременно в парламента депутатите от "БСП за България" отново поискаха в пленарна зала да дойдат министърът на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници. Народният представител Иван Ченчев коментира:

"Защото тези хора от април досега пет човека са се отклонили. Нали чувате добре - пет души избягали престъпници са се отклонили. Почваме да си мислим, че управляващото мнозинство е време да се отклони от изпълнителната власт. Време ви е, колеги", каза Ченчев.

Според заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов е възможно грешна преценка от ръководството на затвора в Ловеч да е една от причините за вчерашното бягство. Проданов заяви пред депутатите, че в момента няма законови правомощия от ръководството на затворите да се извършват издирвателни мероприятия извън местата за лишаване от свобода.

Сформирана е комисия на най-високо равнище, която ще проверява обстоятелствата. Според зам.-правосъдния министър, има тенденция за намаляване на отклонилите се от затворите от отворен тип.

"Ние трябва да си поставим най-вече въпроса какви места за лишаване от свобода подхождат на демократична България - такива, в които се набляга на труда и се опитваме да превъзпитаме лишените от свобода, където, разбира с, рисковете с това превъзпитание са видими, или пък да наблегнем на изолацията на тези хора", обясни Проданов.

Припомняме, в четвъртък сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Ден след бягството на Иванов от полицията пуснаха и вертолет по следите му.

Мъжът е на 48-години, среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татуировка - червена целувка.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат, да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана, посочват от МВР.