Главният прокурор Сотир Цацаров прие баварска делегация, водена от ръководителя на Фондация "Ханс Зайдел" Богдан Мирчев. В състава на делегацията влизат Юрген Хайке, председател на Комисията за контрол на специалните служби към Баварския Ландтаг и член на подкомисията G 10, д-р Клаус Физингер, регионален директор на Фондация "Ханс Зайдел" и д-р Хелмут Палдер, бивш ръководен министерски съветник в Баварското министерство на правосъдието.

"Необходима ни е вашата експертиза при разследване на корупционни дела и за противодействие на терористични заплахи", заяви главният прокурор Цацаров. Той предложи баварски прокурори и полицейски служители да обменят опит с българските разследващи органи, като за целта се засили сътрудничеството между прокуратурите на България и Бавария.

"Терористичните заплахи, организираната престъпност и корупционните престъпления са съвременното предизвикателство към силите на държавността", допълва Цацаров. Според него, противодействието може да е ефективно, само ако е споделено като опит и като общи действия.

"Организираната престъпност придобива все по-международни мащаби, а лицето й става все по-грозно и по-опасно", заяви Юрген Хайке. Той посочи, че баварската страна желае задълбочаване на отношенията с българската прокуратура, за да може да се обменя своевременно опит в случаите, когато това е от взаимен интерес. Нашият стремеж е да се защитават интересите на гражданите, човешките им права и личните им данни, но извършителите на престъпления да носят наказателна отговорност за делата си, каза още Хайке.

Представителите на баварските власти са в България за участие в семинар на Фондация "Ханс Зайдел", посветен на противодействието на нарастващите заплахи от тероризъм.

Преди срещата с главния прокурор, баварската делегация проведе и среща със Цветан Цветанов. Те обсъдиха възможностите за разширяване на съвместната работа между Баварския Ландтаг и българското Народно събрание по темите, свързани с противодействие на тероризма и организираната престъпност.

Чрез фондация "Ханс Зайдел" е договорено организирането на съвместни обучения свързани с разследване на тероризъм. В обученията ще бъдат изучавани инструментариума на германското антитерористично законодателство, противодействието на радикализацията и сътрудничеството на национално и международно ниво между правоохранителните и правораздавателните институции на България и Германия.

Юрген Хайке поздрави Цветан Цветанов за избирането му за председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Д-р Физингер още веднъж предаде поздравленията на председателя на "Ханс Зайдел" проф. Урсула Менле към Бойко Борисов и ГЕРБ за убедителната победа на изборите и формирането на правителството.

Цветан Цветанов запозна участниците в срещата и с актуалната политическа обстановка в страната и законодателните приоритети на ГЕРБ в Народното събрание.