Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от парламентарната група на политическа партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) Александър Методиев, известен с прякора Бат Сали. Днес обвинител номер 1 е внесъл искането в Народното събрание, съобщават от прокуратурата.

Разследван ДПС депутат успокоява Бат Сали

Разследван ДПС депутат успокоява Бат Сали

Илия Илиев също е клиент на обвинението

От държавното обвинение поясняват, че прокурор от Софийската градска прокуратура е извършил предварителна проверка и са събрани данни, че на 1 май 2015 г. в Костенец Методиев е извършил две престъпления от общ характер - противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство.

Във въпросния ден Методиев пътувал от Пазарджик към Костенец с лекия си автомобил "Мерцедес". Когато навлизал в Костенец, депутатът извършил маневра „тройно изпреварване“ в участък, в който било забранено изпреварването. По същото време в града се провеждала спецполицейска операция, полицаите били облечени с униформи, носели светлоотразителни жилетки с надпис "Полиция", а служебният им автомобил бил с отличителни полицейски знаци и надписи.

Александър Методиев (Бат' Сали) сам щял да си даде имунитета

Александър Методиев (Бат' Сали) сам щял да си даде имунитета

Сега празнувал Рамазан и за това не бил на работа

Един от униформените подал сигнал на Методиев да спре, но той вместо да се подчини, помахал с ръка на полицаите и продължил с още по-висока скорост. 10 минути по-късно полицаите спрели на същото място микробус "Форд Транзит". В него пътували 7 души, като един от тях нямал документ за самоличност. Самоличността на човека била установена след извършена справка. Той бил поканен в полицейската кола, за да му бъде съставен акт.

Когато разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт. Един от тях уведомил по телефона Александър Методиев за случващото се. Спрените за проверка заплашвали полицаите, повтаряли, че ще дойде "шефът" и ще "видят какво ще стане с тях". Те подканяли полицаите на висок тон да не съставят акт и се държали грубо и неуважително.

След като узнал за случващото се, Бат Сали веднага тръгнал обратно към мястото на проверката. По пътя се обадил по телефона на шефа на полицията в Костенец и му обяснил, че негови подчинени са спрели на входа на Костенец микробус с футболния отбор на циганите от Самоков и че съставят акт на един от тях.

Полицейският началник обяснил на депутата, че служителите му си вършат работата и го помолил да не нарушава обществения ред, а да продължи по пътя си. Методиев обаче отговорил, че се връща при хората си и затворил телефона.

Като се върнал, разбрал, че полицейският служител вече приключва съставянето на акта. Тогава се приближил до полицаите и започнал грубо да им държи сметка защо пишат актове на "неговите хора". Полицаите му обяснили, че са длъжни да съставят акт. Методиев посъветвал нарушителя да не подписва акта и той го послушал.  

Александър Методиев изтъкнал пред полицаите, че е народен представител и започнал да размахва картата си пред тях. По този начин демонстративно афиширал качеството си на депутат.

Разбирайки, че няма да може да попречи на полицаите да съставят акт, депутатът се ядосал още повече и започнал да се държи с тях грубо и цинично, допълват от прокуратурата.

Депутатът поискал от униформените отчет за цялостната им дейност през дежурството, както и всички съставени от тях актове. Полицаите отказали. Тогава Бат Сали приканил хората си от микробуса да снимат униформените с телефоните си. Отправял им заплахи, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“.

Александър Методиев отново телефонирал на шефа на полицията в Костенец, като го уведомил, че е констатирал нарушения от неговите служители и че те отказали да докладват какви произшествия е имало. От страна на полицейския началник отново била отправена молба към депутата да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата. В отговор Методиев грубо заявил: „Нема кво да ми се молиш“.    

Полицейските служители възприели сериозно отправените към тях заплахи. Те били изключително възмутени, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР.

От прокуратурата подчертават, че като не е спрял на подаден сигнал със стоп-палка, Методиев е попречил на полицай да си изпълни задълженията и да му състави акт за нарушение - тройно изпреварване в забранен пътен  участък. Освен това той попречил да бъде съставен акт и на друг нарушител, като в същото време показно афиширал положението си на народен представител.

От държавното обвинение изтъкват, че демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото.

Фактът, че Александър Методиев е народен представител и се ползва с имунитет обаче пречи на наказателното преследване. Именно поради тази причина главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като парламентът може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Александър Методиев престъпления, допълват от прокуратурата.