Пет незаконни фабрики и един цех за промишлено производство работят в страната. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия за борба с контрабандата.

Всяка от фабриките е произвеждала по 40 000 мастербокса годишно. Печалбата на тази сенчеста икономика е огромен проблем, заяви председателят на комисията Емил Димитров - Ревизоро. Незаконната тютюнева индустрия държи 15% от пазара.

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда, призна Борисов

На заседанието присъстваха представители на почти целият сектор Сигурност. Главният прокурор Сотир Цацаров разкри повече подробности за фабриката в Карнобат. Тя била оборудвана с два мощни генератора. Ползваният ток не бил трифазен и така потреблението на електроенергия било минимално.
И другите незаконни фабрики били заредени с поточни линии и всичко нужно за незаконния бизнес. Пълна автономност на производството, с това се характеризирали фабриките. Производството било от закрит тип, изтъкна обвинител номер едно.

Няма наказуемост за производство на незаконни цигари, стана ясно от думите на Цацаров. Затова той иска промени в НК. Сега тези, които произвеждат незаконни цигари, могат да отговарят за данъчни престъпления.

Запорирано е имуществото на Арабаджиеви

Запорирано е имуществото на Арабаджиеви

Издирването им е в ръцете на МВР, заяви прокурорът Иван Гешев

Главният прокурор иска наказуемост за производство на акцизни цигари без бандерол, за разпространението, под каквато и да е форма на такива стоки, както да има наказуемост и за подготовката за производство на нелегални акцизни стоки. По-лесно било да произвеждаш нелегални цигари, отколкото дрога. Едновременно с това шансът да бъдеш наказан е твърде нисък, констатира Сотир Цацаров.

Резултатите са видими, доволен е и новият вътрешен министър Младен Маринов. Той подкрепи законодателните предложения на главния прокурор за борба с контрабандата.

Издирват Бирмата и синовете му заради производство на цигари

Издирват Бирмата и синовете му заради производство на цигари

9 са обвинените за фабриката за цигари край Пловдив

Припомняме, под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. е установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

На 24 август Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за цигари без бандерол, установени в четири незаконно работещи фабрики в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан.

Общото количество на незаконните стоки, установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

По-късно, на 5 септември Спецпрокуратурата и ГДБОП нахлуха в офиси на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД в рамките на разследване за нелегално производство на цигари. Собственикът на винпрома - Миню Стайков, е в ареста.

На 14 септември прокуратурата "посети" столични офиси отново във връзка с незаконно производство на цигари - този път на собственици на бившия ресторант "Кошарите".