Делът на контрабандните цигари у нас е паднал до под 5%, като това е най-ниското ниво, което държавата ни достигна за първи път от 2010 г. насам,

Резултатите от борбата с контрабандата, както и традиционното проучване на пазара, осъществявано от инициативата "Срещу незаконната търговия" бяха представени в пресконференция в София.

И за това тримесечие се отчита намаляване на дела на контрабандните цигари.

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Борисов отчете, че бюджетът е на 2,25 млрд. излишък

Проучването е проведено в 20 града. Най-разпространена у нас е контрабандата с цигари в Хасково. След него се нареждат Велико Търново, Плевен и Перник. В допълнителна извадка сред по-малките градове Свиленград е на първо място по високо ниво на незаконна търговия с цигари.

Снимка 379159

Наблюдава се голям дял на неидентифицирани марки, а сред най-разпространените в изследването са известни марки цигари като Karelia. Тенденциите по отношение на тютюневите изделия с надпис duty free и неидентифицираните марки и тяхното разпределение се запазват.

България се нарежда със сериозен спад на незаконната търговия с цигари сред останалите европейски държави. "Всички тези данни, които получаваме, ни карат да мислим, че има още възможности за подобрения", заявиха от Инициативата.

Снимка 379158

"Заедно с всички усилия, които държавата полага, показват изключително добри резултати. Предстои въвеждането на проследяване и наблюдение на тютюневите изделия с уникални идентификационни кодове", допълниха представители на компаниите. От май 2019 тютюневите компании ще работят усилено с Агенция Митници по плавното въвеждане на това изискване от Директивата.

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР
Обновена

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР

Тютюнът бил от село Калугерово, печатните материали - от Варна

МВР проведе няколко следствени експеримента с машини в Карнобат, при които е разкрито нелегално производство на цигари. Прокуратурата е предприела действия в Тутракан и село Ветрен, Пазарджишко.

"Ние направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол, с партньорски служби. В Испания имахме няколко реализации, огромни фабрики за милиони евра, арестувани българи и разбира се, испански граждани", заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му, има компании, до които МВР не може да стигне повече от година и половина, защото "се оказва, че работят изключително конспиративно", добави още той.

"Всички фабрики за нас са щета за бюджета. Поехме ангажимент да ги свалим под 5%", напомни Борисов.

За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се, политически чадър, призна Борисов.

Той увери, че Вътрешното министерство и прокуратурата работят съгласувано и за намаляване на нивата на незаконна търговия с алкохол, месо, горива и захарните изделия. "Най-видно е като материален израз парите, вкарани в бюджета. Тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда", коментира премиерът.

Прокуратурата влезе в столични офиси по афера с фабрики за цигари

Прокуратурата влезе в столични офиси по афера с фабрики за цигари

Претърсват и собственици на заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест"

Министър-председателят се похвали, че България е на първо място в Европа по задържани трафиканти, повдигнати обвинения и включително осъдени за трафик на хора. Това е една от темите, които Борисов ще обсъди на среща на Европейския съвет по-късно днес.

На срещата присъства и главният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле. "Резултатите наистина са много впечатляващи. Контрабандата на цигари заема огромен дял от организираната престъпност и в Германия е също добре позната", каза Рьотле. Той отбеляза и напредъка на България в борбата с контрабандата на цигари и изрази надежда, че конфискуваните пари ще бъдат вложени в бюджета на прокуратурата и полицията.

Премиерът поздрави вътрешния министър в оставка Валентин Радев, който също присъства на пресконференцията, и му благодари за времето, в което е ръководил министерството. От утре бившият главен секретар на МВР Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи, след като тази сутрин президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му.