Продължават процесуално-следствените действия по операцията на ДАНС и Окръжната прокуратура в Смолян и околните населени места срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация Ал Уакф Ал Ислями".

Това съобщи говорителят на прокуратурата Недко Симов.

Той обясни, че е образувано досъдебно производство, което е с гриф „секретно" и заради съдържанието на класифицирана информация не могат да огласяват много подробности. Наблюдаващ прокурор по делото е Даниела Ангелова - окръжен прокурор на Смолян.

Мюсюлманите ни обидени
                                    Още...

По-важното е, че не бива този проблем да се обвързва с някаква политическа игра или религиозни заигравки, каза още говорителят на Окръжната прокуратура и добави, че фактът, че са били обследвани места и помещения на хора, които са местните изразители на религиозните общности на мюсюлманското население, не означава в никакъв случай, че това е насочено срещу самата религия.

По-късно през деня стана ясно, че главният ръководител на българския клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" е ходжата на Сърница Саид Мутлу. Това заяви наблюдаващият прокурор по случая от прокуратурата в Пазарджик Нели Попова, цитирана от БиТиВи.

Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани в продължение на две години, като за целта са използвани и специални разузнавателни средства.

Българският клон на организацията е основан и регистриран в четиризвезден хотел в Истанбул, а като основна цел е формулирано - да се ислямизира България.

Финансирането на дейността се осъществява от Саудитска Арабия през Турция, като парите достигат до страната ни незаконно, добави прокурорът.

Организацията е разполагала с мрежа от лектори в страната, като основните квартири са били базирани в Благоевград, Пловдив и София. На мъжете лектори се е плащало по 300 евро на месец, а на жените - по 200.
Имало е и платени застъпници, които са наблюдавали подрастващото поколение. Финансирането е идвало от Саудитска Арабия през Турция по незаконни канали.

Според обвинението е налице е заплаха за държавната сигурност, посочи Попова.

Домът на ходжата е един от проверените в община Велинград адреси по операцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пазарджик за пресичане дейността на българския клон на организацията. От имотите са иззети книги и ръкописи на арабски език, компютри и големи суми пари.
За установяване съдържанието на иззетата литература ще бъдат необходими няколко месеца, отбеляза прокурорът.

Претърсванията в Смолянска област са извършени в Мадан, Доспат и на два адреса в Рудозем. Операцията е разрешена от съда, след представянето на достатъчно аргументи, което е законовото основание за извършването й. Стана ясно и че досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано още в началото на 2009 година.

Престъплението, за което е образувано то е за ръководене или организиране на престъпна група.

Това е сериозно и тежко престъпление и данните на прокуратурата към момента са свързани със съпричастността на лица към фондация „Ал Уакф Ал Ислями", която по информация от службите има връзка с терористични атаки, включително и тези от 11 септември 2001г. в САЩ, обясни Симов.

Той добави, че действията на прокуратурата, ДАНС и МВР са били насочени изцяло към защитата на обществения интерес, включително и защита на мюсюлманското общество в района.