Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран, известни още като "Кудс", са планирали терористичен акт на територията на България, но той е бил осуетен. Това се посочва в обновения доклад на ЦРУ за терористичните организации по света, предаде bTV.

Според американското разузнаване формированието "има възможност за атаки по света, ако такива бъдат разпоредени от иранското ръководство. През последните години планове на "Кудс" за терористични атаки са били разкрити и осуетени в много държави по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Германия, Дания, Кения, Франция и САЩ".

9 години след атентата в "Сарафово" осъдените са на свобода

9 години след атентата в "Сарафово" осъдените са на свобода

Днес се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите

Няма повече подробности за конкретните случаи, но се посочва, че мишените обикновено са свързани със сунитските държави като Саудитска Арабия, с американските военни в Близкия Изток и с ирански дисиденти зад граница. "Използват силите на проксита и партньори като "Хизбула" (която беше обвинена за атентата в Сарафово през 2012 г. - б.р.) и имат на разположение огнестрелно оръжие, ракетни системи и дронове, но също и традиционно въздушно, морско и сухоземно армейско въоръжение", отбелязват от ЦРУ.

Елитните бригади "Кудс" са създадени скоро след установяването на ислямски режим в Техеран и към днешна дата наброяват около 15 000 опитни бойци.