„Коледното почистване” сред организираната престъпност, подето от МВР, поднови работата на прокуратурата по стари случаи.

Повече от 40 минути вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров обясняваха подробности около спецакциите от последната седмица.

Цветанов обаче е притеснен, че при тях отново са се появили познати от миналото лица. Едно от тях е Тотко Поршето, чиято фабрика за цигари беше разбита преди дни.
Вицепремиерът припомни, че октомври 2010 година Поршето, тогава с прякор Пингвина, е заловен с 860 мастербокса цигари.
Година и половина по-късно обаче делото е преобразувано срещу неизвестен извършител и прехвърлено от хасковската прокуратура на тази в Благоевград.

Разбиха група, ощетила бюджета с над 16 млн. лв.
Още...

Ако Тотко Поршето беше в затвора, нямаше да ги има фабриките за цигари в Хасково, Асеновград, Варна и Костинброд. Това струва пари, когато въртим по едни и същи криминални субекти, които са много по-обиграни след всеки случай, коментира Цветан Цветанов.

В тази връзка той припомни и миналогодишния опит за обир на ДСК в София:
„Знаете как ги гонихме и преследвахме, а в последствие се оказа, че това всичко това, което сме дали като доказателства вече е минало и с постановление от 27 август 2012 година производството срещу тези 10 човека е прекратено.”
По думите на министъра, откакто тези хора са на свобода са започнали да се получават заглушавания към определени трезори.
Припомняме, преди дни в клон на ДСК в столичния квартал „Красно село” бяха разбити 10-на трезора.

Притеснителен за Цветанов е и „моментът на леко уведомяване” на престъпната банда, ударена при последната акция „Универсалните.” Тук той намекна за обяд между магистрат и хора от групата.

В момента проверяваме всички тези факти, разговарял съм с Бойко Найденов (временно изпълняващ длъжността главен прокурор, б.ред.) и цялата информация ще бъде предоставена, за да се вземе отношение, поясни Цветанов.

Той отказа да даде повече информация за визирания от него магистрат. „Няма да давам уточнения, важно е да се разбере как се е случило това нещо и компетентните органи да си свършат работата.
Когато ние имаме вина, имаме си инспекторат, хващаме ги, уволняваме ги и искаме по същия начин да се работи във всяка една институция.”


Ако всички получават справедливи обективни присъди за извършените престъпления, това ще изиграе превантивна роля и ще спести пари на данъкоплатеца,
допълни още вътрешният министър.