Четирима български гранични полицаи получиха нови призовки от турски съд, съобщи Нова телевизия
Преди 10 години, при изпълнение на служебните си задължения те простреляха смъртоносно турски бракониер, влязъл незаконно в български териториални води.

Въпреки уверението на главния прокурор Сотир Цацаров, че няма да се стигне до екстрадирането им, граничните полицаи са притеснени.

Тази сутрин четиримата полицаи са получили нови призовки по дело, образувано в Турция. Делото ще се гледа на 16 юли в Бургаския районен съд. Турският наказателен съд продължава наказателното производство срещу българските граничари, които са изпълнили закона. В България делото приключи и препис от заседанията са изпратени в южната ни съседка.

"В това число (са изпратени - б.р.) не само показанията на свидетелите, обясненията на обвиняемите, но включително писмени доказателства, веществени доказателства, експертизи и всичко останало", обясни адвокат Росен Кожухаров.

"Притесненията са ни, че не искаме да ходим там. Това, което ние получихме като уверение от българската държава и от главния прокурор в разговор с него, се надявам да се потвърди по някакъв начин, то си остава само на думи засега", заяви единият от призованите полицаи - Михаил Цонков.

Припомняме, на 17 април 2008 г. в Района на Резово български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.
Нарушителите на държавната граница не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите.
Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Бащата на единият от граничарите се притеснява въпросът да не стане политически и българските полицаи да не бъдат изтъргувани.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.