Жалбата на роднините на починалия през 2008 г. турски рибар при инцидент във водите на Черно море е необоснована и недопустима. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека, разпространено от Министерство на правосъдието.

Припомняме, че е изпратена призовка до бившия граничен полицай Михаил Цонков по случая с починалия турски рибар при нещастен инцидент на 17 април 2008 година. Тримата гранични полицаи, които бяха свидетели по прекратеното в България дело срещу колегата им Михаил Цонков, получиха призовки като обвиняеми.

Още трима гранични полицаи получиха призовки от Турция

Още трима гранични полицаи получиха призовки от Турция

Те бяха свидетели по делото срещу колегата им Михаил Цонков

От правосъдното министерство информират, че във връзка с информацията за призовката до Цонков спешно са изпратили уведомителни писма до всички заинтересовани органи относно решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) със задължение да го спазват.

В уведомителните писма е приложено решение по делото "Дерия Ерджан и други срещу България" и изразена позиция на българската държава като страна по него. Писмата са изпратени до Върховна касационна прокуратура, председателя на Окръжен съд-Бургас, окръжния прокурор на Бургас, военно-окръжния прокурор на Сливен, председателя на районен съд-Царево, Главна дирекция "Гранична полиция", Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас.

Жалбата пред Европейския съд по правата на човека се отнася до нарушения от европейската конвенция оглед гарантиране правото на живот и ефективността на проведеното от националните власти разследване по случая. Правителството на Турция е встъпило като трета страна по делото.

Турция прати призовка на граничаря, застрелял бракониер през 2008 г.

Турция прати призовка на граничаря, застрелял бракониер през 2008 г.

ВМРО му предлага да го направи кандидат-депутат

На 16 декември 2014 г. съдебен състав единодушно обявява за недопустима жалбата на роднините на починалия след нещастен инцидент турски рибар. Тогава български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море. Жалбата е обявена за недопустима поради явна необоснованост, обясняват от правосъдното министерство.

Съдът е счел, че става въпрос за нещастен инцидент вследствие на случайно събитие. Магистратите са констатирали, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

В решението е записано още, че националните власти са провели ефективно разследване на действията на униформените по време на инцидента. Ефективно са разследвани и всички обстоятелства по случая, включително планирането и контрола на полицейската операция.

Според съда обществената кампания в защита на граничаря не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. Прието, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар. Изводите са в съответствие със събраните доказателства.

От Европейския съд по правата на човека не са съгласни, че разследването е опорочено от пристрастност и предубеденост.