Михаил Цонков - бившият граничен полицай, който през 2008 г. застреля турски бракониер в Черно море, получи призовка да се яви в Тежкия наказателен съд в Къркларели, Турция, на 21 март тази година, съобщиха от ВМРО.

От партията заявиха, че са готови да предоставят убежище на Цонков и да го включат в листата за народни представители на "Обединени патриоти", за да получи имунитет.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отправи покана до Цонков за среща с Комисията по отбрана и сигурност към групата на Европейските консерватори и реформисти.

Джамбазки иска да срещне бившия граничар и с водещи депутати от Комисията по външни работи в Европарламента.

Целта била те да са информирани за проблемите по опазване на европейската граница и европейското икономическо пространство.

"Национално предателство е решението на управляващата по това време коалиция между БСП, НДСВ и ДПС в угода на Турция да не подкрепи граничния полицай", се казва в съобщението на ВМРО.

Граничар Михаил Цонков отново на съд

Граничар Михаил Цонков отново на съд

Той бе обвинен в убийството на турски рибар бракониер

Партията остро осъди "бездействието на българската държава и през 2008 г., и сега".

Според ВМРО това може "да доведе до екстрадиция на български полицай в недемократичната ни южна съседка".

От партията са категорични, че Цонков е изпълнил дълга си към България и към Европейския съюз, противодействайки със сила на нерегламентирано навлизане на турска лодка в териториалните ни води в района на Бургас.

"Крайно време е да започнем да защитаваме и българското население, и суверенитета си. Турция не е наш партньор и това се доказва за пореден път. Тя не може да бъде член на Европейския съюз предвид водената от нея политика и към свои, и към чужди", се казва в съобщението на ВМРО.

75 хил. подписа и митинг в подкрепа на българския граничар

75 хил. подписа и митинг в подкрепа на българския граничар

Бургаския граничар Михаил Цонков.

Припомняме, че през 2008 г. турска рибарска лодка е беше влязла незаконно в български териториални води без разрешение за улов на риба.

Трима български граничари с патрулна лодка са се опитали да задържат бракониерите, но те оказали яростна съпротива и дори се нахвърлили с метални куки върху граничарите.

В суматохата Михаил Цонков неволно произвел изстрел и ранил смъртоносно единия от турските бракониери.