Към момента по искане на турските власти за издирване с "Червен бюлетин" на Интерпол са обявени двама български граждани. Това е информацията, с която разполага отдел "Международен" при Върховна прокуратура и дирекция "Международно и оперативно сътрудничество" - МВР.

Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз.

Искането на Турската държава е по дело за смъртта на турски гражданин на 17.04.2008 г. по време на проверка на турски морски съд, който се намираше в българските териториални води на Черно море. Съдебното дело се води в съда в гр. Къркларели и е за съучастие в убийство.

Припомняме, че от 16 години Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не напускат България, тъй като въпреки оправдателните присъди на няколко инстанции у нас и решение на ЕСПЧ, делото в Турция продължава. Периодично турските съдебни власти предприемат стъпки по делото и искат българските власти да им предадат гражданите. 

Конкретно обвинението е спрямо граничен полицай Михаил Цонков, който е произвел изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители, но бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане и са оказали съпротива. Военно-апелативният съд оправда изцяло Михаил Цонков.

Съдът в Къркларели заседава по делото на бургаските граничари

Съдът в Къркларели заседава по делото на бургаските граничари

Делото се води от роднини на турски бракониер, навлязал в наши териториални води

От Върховната прокуратура припомнят, че българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване, като заключението от него е потвърдено и от Военен съд-Сливен и то е в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани.

Припомня се и че още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е постановил решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Припомняме и че опасност Турция да поиска екстрадиция имаше и през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.

По-късно от МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се е срещнал с четиримата български граждани, а МВР е предприело всички необходими законови действия за защита на своите граждани, а утре въпросът да бъде поставен на политическо ниво и в утрешния ден ще информира премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел за предприетите действия.