"Ужасно съжалявам. Не очаквам родителите да ме разберат. Моля за прошка. И най-много от майка ѝ."
Това бяха последните думи в съдебната зала на Стефан Станев, убил по особено жесток начин приятелката си Виола Николова.

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си
Обновена

4 вида дрога в кръвта на Станев, обвинен за бруталното убийство на приятелката си

Страдал от психически проблеми и се лекувал от зависимост

Припомняме, жестокото убийство бе разкрито от столични полицаи на 26 юни тази година, като убиецът Стефан Станев беше арестуван чак в Созопол. Експертиза установи комбинация от амфетамини, екстази, марихуана и кокаин в кръвта на убиеца. Самото убийство е извършено със стик за голф и няколко ножа.

Тогава стана ясно още, че преди убийството на 29-годишната студентка тя е подала 5 жалби за закани за убийство срещу обвинения Стефан Станев, но само по една от петте преписки е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги е завършила с отказ.

Само един прокурор обърнал внимание на агресията убиеца Станев

Само един прокурор обърнал внимание на агресията убиеца Станев

По четири жалби е отказано да се образува производство

Днес Станев призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и поиска да не се събират нови доказателства. Прокуратурата е категорична, че целта е била една - неизбежно да се причини смърт.

Докато прокурорът четеше обвинителния акт, майката на жертвата се разплака в съдебната зала.

Държавното обвинение поиска 30 години затвор за убийството на Виола.

Защитата на родителите на Виола поиска присъдата да е доживотен затвор без замяна. Адвокатът акцентира върху умисъла на деянието.

Адвокатът на Станев заяви, че не е чул от прокурора защо трябва да се наложи най-тежкото наказание. Според него не са взети предвид смекчаващи вината обстоятелства, а именно - чистото съдебно минало, това, че Станев не е направил опит да се укрие. Той акцентира върху това, че Станев в ареста е осъзнал какво е извършил и многократно се е разкаял. Самопризнанията, които е направил, също са смекчаващо обстоятелство според адвоката.

Защитата на Станев поиска присъда от 15-20 затвор.

Майката на Виола през сълзи заяви, че очаква справедлива присъда.

Присъдата ще бъде произнесена в 12.45 ч.