Специализирана операция се проведе на територията на столицата от служители на СДВР и ГДБОП.

От пресцентъра на МВР посочват, че действията на екипите са под ръководството на Върховна касационна и Софийска градска прокуратура.

Според МВР и прокуратурата групата се ръководи от Красимир Маринов - Големия Маргин. Припомняме ви, че вчера срещу него беше повдигнато обвинение именно за организиране на престъпна група с цел разпространение на наркотици.

Операцията беше проведена в четири столични квартала - „Люлин", „Свобода", „Дружба" и „Бояна".

Общо седем са арестуваните, като мярката им за задържане е удължена на 72 часа. На всичките прокуратурата е повдигнала обвинение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Акцията е отзвук от специализираната операция, проведена преди няколко дни по линия на противодействие на наркоразпространението, уточняват от пресцентъра на МВР.

Тя започна със задържането на Т.Г. - Тишо. Арестувани са и 35-годишният М.И, известен като Душманина, А.В.- Банана на 30г., 27-годишният Р.С.- Камбарата и А.Б.- Върбан на 29 г. И петимата са криминално проявени.

Малко по-късно стана ясно, че още едно лице е задържано при специализираната полицейска операция на СДВР и ГДБОП.

Задържаният е Александър - Шашавия, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТВ. Шашавия е задържан в квартал "Люлин".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че задържаните са свързани със Стефан Бонев, по-известен като Сако. По думите му в йерархията на групата те са били на нивото под Сако.

"Това, което мога да кажа, че подобни операции се извършват на територията на цялата страна", добави Цветанов, цитиран от БНР.

Общо 7 адреса са проверени в рамките на операцията.

У един от задържаните са намерени 15 000 лева "джобни пари". Парични суми са открити и в домовете на останалите от наркогрупата.

Полицаите са иззели още две пакетчета с бяло прахообразно вещество, 18 мобилни телефона, два газови пистолета, бойни патрони и други боеприпаси. Назначени са експертизи на оръжието и белия прах.

Припомняме, Стефан Бонев бе арестуван наново вчера вечерта, след като веднъж вече бе пуснат от съда, който не намери доказателства по обвинение за убийството на Боби Цанков. Също вчера беше повдигнато и четвърто обвинение срещу Големия Маргин, този път за група за наркоразпространенине.

По думите на градския прокурор Николай Кокинов, Сако бил нещо като изпълнителен директор, а Красимир Маринов - лидер на групата. Участието на Сако прокурорите установили едва след ареста на Големия Маргин.

Според министър Цветан Цветанов задържаните при последната спецоперация са от най-високите нива от групата на Бонев.

"Това са лица, които са оставени в последните години да си развиват търговията безпрепятствено", допълни вътрешният министър.

По повод очакванията на обществото да бъде проведена операция "Наглите 3" за установяване на помагачи на групата за отвличания в МВР, Цветанов каза, че „докато не изчистим нашата къщичка няма да бъдем резултатни в операциите, които провеждаме".

Той уточни че в момента тече проверка във вътрешното ведомство. "Уверявам ви, че ще стигнем до край, стига да имаме достатъчно доказателства", посочи вътрешният министър.