Във Велико Търново е пресечена незаконна търговия с лекарствени продукти. Това е станало при съвместна акция в офиси на аптечна верига на територията на Велико Търново, съобщават от пресцентъра на МВР.

Акцията е осъществена на 28 юни, като в нея са участвали служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и НАП. Надзорът е осъществен от спецпрокуратурата. Операцията е била насочена към пресичане на незаконна търговия с лекарствени продукти в страната и в чужбина и данъчни престъпления.

От силовото министерство уточняват, че акцията е проведена по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В рамките на разследването са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършвана дейност. Открити са голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, които били съхранявани в склад, без издадено разрешение за такава дейност от ИАЛ.

Първоначалните данни показват, че фиктивно са изписвани лекарствени продукти, които впоследствие са заплащани от Здравната каса. Лекарствата се изписвали посредством медицински лица. Данъчните престъпления били извършвани с последващата търговия на медикаментите.

Стойността на нанесените щети на държавата се уточнява, но от МВР уточняват, че те са значителни.

След анализ на събраните доказателства, по преценка на наблюдаващия прокурор предстои да бъдат повдигнати обвинения.