Столични криминалисти разбиха престъпна група, извършвала множество кражби на коли, съобщиха от МВР. Престъпленията били извършвани с „паяк" - модел „МАН".

Полицаите действали след получен вчера сигнал от граждани, че пред жилищна кооперация в кв. „Свобода" „паяк" вдига паркирана „Жигули". Пристигналите на място служители на реда изненадали двамата софиянци - 31-годишния М.В. и М.С. на 21 години, докато се суетели около репатрака - модел „МАН", собственост на частна фирма.

В хода на разследването е установено, че М.С. притежавал договор за покупко-продажба - незаверен пред нотариус, и ксерокопие от талон с нанесени данни за регистрационния номер на Жигулито. При направена справка станало ясно, че ксерокопията не съдържат информация за истинския собственик на колата - възрастна жена, а данни на задържания.

Пред служителите на реда М.С. заявил, че работи по поръчка и срещу заплащане за мъж, на когото посочил малкото име. Той признал, че преди опита да „вдигнат" Жигулито, са репатрирали и лек автомобил „Москвич 412" от паркинг в същия квартал, който оставили в пункт за вторични суровини в кв. „Илиянци".

При проверка на пункта полицаите открили руската кола и други четири, обявени за издирване - Ситроен ЗХ, две лади и Мерцедес 190. Пак там служителите на реда се натъкнали на още 120 автомобила, чиято собственост се изяснява.

В хода на разследването криминалистите установили и поръчителя на кражбите - 21-годишният Я.Б. от кв. „Обеля" и 23-годишната му съпруга К.Б., които са задържани в кафене на бензиностанция на бул. „Рожен". При обиск у тях са открити голям брой договори за покупко-продажба, написани с един и същи почерк и незаверени от нотариус, както и ксерокопия на регистрации на автомобили.

При претърсване на два адреса в кв. „Обеля" и „Сухата река", откъдето са иззети компютърни конфигурации, съдържащи папки със сканирани регистрационни талони за моторни превозни средства, сканирани бланки за лични карти и голям брой празни бланки.

М.С., М.В., Я.Б. и К.Б. са задържани за 24 часа. Трима от тях са криминално проявени. Я.Б. е регистриран за противозаконно отнемане на автомобили, взломни кражби на части и вещи от МПС, измама, нанасяне на телесна повреда, осъждан е за използване на фалшив документ. Съпругата му К.Б. фигурира в полицейските регистри за кражба на мобилен телефон от магазин, а М.С. - за притежание на наркотици, кражби на части и вещи от МПС и домови кражби. По случая се води досъдебно производство.

Междувременно в свое изявление Българска асоциация по рециклиране (БАР) категорично се разграничи от случилото се.

Кражбите на автомобили с помощта на паяк и последващото им предаване за скрап се извършват от незаконни и нелицензирани пунктове, срещу които БАР и нейните членове се борят.
А по наша информация това е пункт, който не притежава лиценз, издаден от МИЕТ, както и е липсвало разрешение от Районна инспекция по околна среда за събиране и разкомплектоване на МПС, се казва в изявлението.

От БАР припомнят досегашните си твърдения, че кражбите се извършват с помощта на нелицензираните пунктове, които са най-големият проблем за бранша.