Започва изграждането на първия циклотрон в България, съобщиха по време на пресконференция в министерството на здравеопазването д-р Стефан Константинов и директорът на УМБАЛ „Александровска" д-р Лъчезар Трайков.

Здравният министър посочи, че апаратът се използва за производството на изотопи (радионуклиди), които са нужни за осъществяване на една от най-модерните диагностични процедури на онкологични заболявания с петскен.

„Петскенът е уред за функционално изследване. Може да хванем процесите много преди промените в тъканите", обясни  Лъчезар Трайков. „Имаме големият шанс за допълването на тази палитра от високотехнологични методи с един циклотрон. Той ще ни даде възможност да работим не само с флородизоксиглюкоза", изтъкна директорът на „Александровска" болница. Цената на изследванията може да падне поне с 30%, смятат експертите.

„Със средствата, които заделя държавата, ще могат да се изследват още повече хора. Имаме възможност да удвоим броя на изследваните пациенти", заяви Лъчезар Трайков.

„Две от най-сериозните страдания - алцхаймер и паркинсон, могат да бъдат предвидени със 100% точност чрез петскена и да се постави диагнозата 10 години по-рано", обяви още той. Стефан Константинов посочи, че инвестицията е около 6 млн. лв. „Държавата няма средства. Абсолютно сигурен съм, че ще се намерят кандидати да го направят", коментира още той. Конкурсът ще бъде обявен след 1-2 седмици.

В момента в България работят два петскена - в УМБАЛ „Александровска" в София и в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. Планира се откриването и в Пловдив. Апаратите се захранват с изотопи от Австрия и Унгария. Процедурата е много сложна, тъй като животът на един изотоп трае само няколко часа, през които той трябва да се транспортира в страната и да се използва.

С монтирането на циклотрон у нас значително ще се улесни снабдяването на лечебните заведения със заряди, ще се увеличи броят на обслужваните болни и ще се намали цената на изотопите. Стефан Константинов посочи, че в момента МЗ плаща 3 хил. лв. за една процедура, а броят на пациентите , които се възползват от него, е малко над 200 на месец.

По думите му, изотопи могат да се изнасят в другите страни като подходящи за това според него са страните от бивша Югославия. Д-р Лъчезар Трайков подчерта, че особено важно е, че с новата техника се дава възможност за разширяване на параметъра на диагнозите и заболяванията. Заради ограниченото снабдяване със заряди в момента у нас не се използва пълният капацитет на двата петскена. Те могат да намерят приложение и в неврологията, и в кардиологията, уточни директорът на УМБАЛ „Александровска".

Той допълни, че с осигуряването на различни видове изотопи тези апарати ще могат да правят диагностика не само в областта на онкологията. Циклотронът ще бъде монтиран в "Александровска" болница, като се очаква работата по монтиране, тестване и стартиране на работата му да отнеме около две години.

МЗ ще възложи поръчката на частен инвеститор, който ще бъде избран чрез конкурс, който ще се проведе от самата болница. След това ще се сключи договор за отдаване под наем на помещение в лечебното заведение за срок от 10 години. През този период инвеститорът ще трябва да плаща наем на болницата като освен това ще дава зарядите на преференциални цени на лечебното заведение, обясни здравният министър.