Условна присъда получи 57-годишен лекар за фалшива диплома за кардиолог, съобщиха от Районна прокуратура-Стара Загора.

Образуваха частно дело срещу д-р Иван Вуцов, за фалшив диплом

Образуваха частно дело срещу д-р Иван Вуцов, за фалшив диплом

Лекарят 20 години практикувал специалност, която не е учил

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото по общия ред, в 14 съдебни заседания. Разпитани са свидетели и са приети писмени доказателства. Прокурорът е поискал условна присъда от 3 години с пет годишен изпитателен срок.
Вуцов е бил признат за виновен от Районен съд - Стара Загора и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от две години условно с изпитателен срок от четири години.

Иван Вуцов е ползвал преправен официален документ, за придобита квалификация - Свидетелство за призната специалност за придобиване права на специалист по "Кардиология". Началото на фалшификацията е положено на 01 юни 1996 г. Това е станало през периода 11 юни 2010 г. до 27 декември 2013 г. в Стара Загора

Адвокатът на доктора с фалшива диплома също бил фалшив

Адвокатът на доктора с фалшива диплома също бил фалшив

Бил е лишен от адвокатски права за срок от три месеца

Поправката се състои в удостоверяване на придобити права на специалист по "Кардиология" от 01 юни 1996 г., издадено от Медицински университет - София. Иван В., който има медицинско образование, но не и кардиологична специалност.

Фалшивата специализация за кардиолог Вуцов е използвал съзнателно на 11 юни 2010 г. пред Управителя на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД в Стара Загора. Освен там, подправеният документ е ползван и на 10 октомври 2012 г. пред Изпълнителния Директор на МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД в Стара Загора.

Старозагорският кардиолог с фалшива диплома си намери работа в Бургас

Старозагорският кардиолог с фалшива диплома си намери работа в Бургас

Работи като специалист по вътрешни болести

Третото място, където Вуцов е използвал неистинската си диплома за кардиолог, е на пред Управителя на МБАЛ "Св. Иван Рилски"ЕООД гр. Стара Загора на 27 декември 2013 г.

От подсъдимия Вуцов не може да се търси наказателна отговорност за съставянето на този документ.

Откраднаха фалшивата диплома на мнимия кардиолог Вуцов

Откраднаха фалшивата диплома на мнимия кардиолог Вуцов

Изчезнала е от папката на делото в Софийския районен съд

Иван Вуцов през 1985 г. е завършил висше образование "Медицина". След това започнал специализация по "Вътрешни болести" и през 1991 година след успешно положен държавен изпит той придобил права на специалист по "Вътрешни болести".

През същата година е подал документи да бъде зачислен за специализация по "Кардиология". От 1991 г. бил зачислен за специализация с база Първостепенна окръжна клинична болница - гр. Стара Загора, като е започнал специализацията на 01 юли 1991 г.
За обучението му по специалност "Кардиология" му била издадена книжка на специализиращия. Той се явил, но не издържал държавните изпити през месец март 1995 г. и през месец май 1996 г.

След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалност "Кардиология" е преправена дипломата му. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в гр. София.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд - Стара Загора.