Районният съд в Дупница постанови условна присъда за двама мъже, нападнали ТВ екипа на Валя Ахчиева в Дупница. Те ще платят и разноските по делото. Решението не е окончателно.

Това уточни БНР.

Случаят е от 7 юни тази година журналистката и оператор влезли в частната болница в Дупница, за да съберат информация по издадения смъртен акт на единия от братя Галеви - Ангел Христов. Лекар от тази болница подписал акта.

От охраната на здравното заведение обаче се нахвърлили яростно и грубо със закани и удари по оператора. Заплашили телевизионния оператор с убийство, като изрекли думите:

"Ще ви убием и няма на кого да се оплачете", като тази закана е възбудила в потърпевшия основателен страх за осъществяването ѝ.

Деянието е извършено по хулигански подбуди - на публично място, в сградата и двора на болничното заведение, без каквато и да било причина и поведение от страна на пострадалия, демонстрирайки физическа сила и изразявайки по този начин пренебрежение и явно неуважение към обществото и в частност към човешката личност, допълват от съда.

При засилено полицейско присъствие погребват Ангел Христов в Дупница

При засилено полицейско присъствие погребват Ангел Христов в Дупница

Опелото се извършва в района на храм "Свети Георги"

В болницата тогава отказаха всякаква информация по случая "Ангел Христов". Явно Ахчиева и екипът и са били доста настоятелни и се е стигнало до нападението и скандала.

Припомняме, на 03 юни 2023 година бе съобщено, че Ангел Христов е починал. МВР и Прокуратурата се заеха с разследването по случая, като се проверяваше как и кога Христов е влязъл в страната без това да стане известно. Тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се работи по версията дали Ангел Христов не е бил вкаран мъртъв в България.

През 2012 г. братя Галеви бяха признати за виновни по дело за организиране и ръководене на престъпна група, като получават присъди от 5 до 7 години в лек режим на затворническо общежитие, но преди да влязат в сила окончателните им присъди за 4 и 5 години затвор изчезват от страната. Обявени са за международно издирване и макар и родните служби, потвърдено не от един министър на вътрешните работи, да заявяват, че знаят къде са, Братя Галеви така и не са върнати у нас.