Условни присъди получиха трима от обвиняемите за аферата с вноса на опасни отпадъци у нас.

Бившият ръководител на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов се споразумяха с прокуратурата и се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд по обвинението, че са част от престъпна група, извършвала престъпления срещу околната среда.

Еминов е осъден на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, Савов - на 1 година и 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, а Богданов - на 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Предполага се, че държавното обвинение ще ползва признанията им в процеса по същество.

Трима от групата на Бобокови се признават за виновни

Трима от групата на Бобокови се признават за виновни

Разследването по делото Бобокови приключи и скоро ще има обвинителен акт в съда

Споразуменията са обичайна практика в Спецпрокуратурата и рядко съдът отказва да ги одобри. Те носят на призналите вината си значително по-ниски присъди, включително и условни.

Припомняме, за сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември 2019 г., когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група за за търговия с боклуци.

Преди дни Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на бизнесмена Пламен Бобоков.

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков

Според съдия Яна Димитрова задържането му било немотивирано и незаконосъобразно