Вече е установен конкретният извършител на хакерската атака от вчера. Това обяви пред БНТ директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов.

Той не разкри името на уличения, но увери, че разследващите знаят пълните данни за самоличността, адреса и местонахождението му.

Шефът на НСлС уточни, че въпросното лице не се намира в България, а на територията на Русия.

По негови думи предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

Ще искаме екстрадицията му от Руската федерация, но не очаквам съдействие, отбеляза Сарафов по-късно пред bTV.

Във виртуалния свят остават повече следи, отколкото в реалния, обясни той и успокои, че не са източени лични данни при атаката. Хакерите само са затруднили достъпа до атакуваните сайтове.

Явор Колев не е изненадан от кибератаката вчера

Явор Колев не е изненадан от кибератаката вчера

Групата KILLNET е достатъчно позната в средите

Припомняме, по време на вчерашната хакерска атака бяха направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над десет сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Няма компрометирана информация и данни.

Военният министър: Кибератаката продължава хибридката за Кримския мост

Военният министър: Кибератаката продължава хибридката за Кримския мост

Димитър Стоянов не изключва опит за дестабилизация по сценарий отвън

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че атаката е дошла от територията на Русия и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск.

По-рано днес военният министър Димитър Стоянов изрази предположение, че замесването на името на България във взрива на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

Русия отдавна ни определи като вражеска държава, а и има такива атаки и спрямо други държави от общността, припомни той. Стоянов обаче отхвърли тезата, че такава атака се прави, защото сме най-слабото звено в Алианса и ЕС по отношение да Русия.

От своя страна, Явор Колев, дългогодишен ръководител на отдел Киберсигурност към ГДБОП, призна, че не е изненадан от хакерската атака. Той обясни, че е очаквал това да започне да се случва още преди месеци - в началото на войната, когато страната ни е подкрепила Украйна.

Подобни атаки са честа практика на недипломатично отмъщение за дипломатически действия, като например решението руският посланик Елеонора Митрофанова да не получи покана да присъства на тържественото първото заседание на 48-то Народно събрание на 19 октомври. Може обаче това действие да е продължение на хибридната атака за българската следа в случая със взрива на Кримския мост.

Проследиха кибератаката срещу правителствени сайтове у нас до Магнитогорск

Проследиха кибератаката срещу правителствени сайтове у нас до Магнитогорск

Засегнати са множество държавни институции, няма нерегламентиран достъп до лични данни