Димитър Желязков - Очите е бил осигуряван здравно само за един месец през целия си живот, обяви на пресконференция днес зам. - окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов.

На минимална заплата е осигуряван и друг негов сподвижник - Георги Джендов, който независимо от липсата на легални доходи в период от близо две години е изплащал лизингова вноска за нов автомобил в размер на 2 500 лв. Подобни аномалии са регистрирани и при останалите членове на групата на Димитър Желязков - Очите, съобщават от МВР. 

Припомняме, че в началото на месец април Димитър Желязков - Очите беше арестуван заедно с още няколко членове от своята група. На тях им беше повдигнато обвинение за организиране на група за разпространение на наркотици.

Към това обвинение сега ще се прибави и признака „въоръженост", с което ще се подсили тежестта на исканата от прокуратурата наказателна отговорност - от 5 до 15 години затвор. По думите на прокурор Костов този признак ще бъде „основание да се иска по-високия праг за санкциониране".
Доказателство за новата формулировка на обвинението са огнестрелните оръжия и боеприпаси, открити в депото за преработване на наркотични вещества и подготвянето им за улична продажба в бургаския комплекс «Зорница». Акцията на полицията за разкриване на депото беше проведена през м. февруари.

На пресконференцията са показани откритите в банкови сейфове в «Пощенска банка» ценни предмети и големи парични суми, за които се предполага, че са придобити по незаконен начин от Димитър Желязков.
Намерените близо два килограма златни монети са били в сейф на името на майката на Димитър Желязков - Станка, а паричната сума от 2 660 английски лири и 30 000 щатски долара - в банкова касетка на името на Иван Костадинов - вуйчо на задържания Желязков.
Според прокурор Никола Попов откритите близо 80 златни монети са с много висок карат, като две от тях са сечени и вероятно имат историческа и нумизматична стойност, която предстои да бъде определена от назначената комплексна експертиза. По първоначални данни от оценители, стойността им е над 60 000 лв.

Предстои разкриването на банковата тайна за наличие на банкови сметки, движение на парични суми, сейфовете и касетите, ползвани от Димитър Желязков и приближените му.

Назначени са и данъчни проверки на всички арестувани, на свързаните с тях физически и юридически лица, които да установяват законността на придобитото имущество. В случай че са налице изискванията по «Закона Петканов» и при осъдителна присъда на членовете на групата на Димитър Желязков, имуществото им ще бъде конфискувано.