явор колевБроят на престъпленията срещу деца в интернет продължава да расте, констатира Явор Колев - началник-сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП. В интервю за БНР той обеща незабавни мерки при сигнал от родителите, дори анонимен.

Много от нас, родителите, не обръщаме достатъчно внимание, като разчитаме, че детето, стоейки пред компютъра, е защитено, то не е на улицата. Именно това използват и педофилите и стъпка по стъпка успяват да ги принудят с различни способи и да ги изведат на улицата", посочи Колев.

От обществения съвет за безопасен интернет в който участват и експерти от ГДБОП предложиха да се създаде регистър на осъдените педофили у нас. Според Явор Колев, подобни хора трябва да бъдат с ограничен достъп до онлайн пространството заради това, което вършат.

Той посъветва родителите още при първо съмнение за „съмнителна комуникация" да се обърнат към правоохранителните органи. Компютърният антимафиот посочи, че ГДБОП има специален сайт, където могат да бъдат подавани и анонимни сигнали.

По думите му в много от случаите точно от страницата започва работата по случаи с престъпления срещу деца. „В петък дори имахме случай на забелязани порнографски материали и ние сме взели незабавни мерки", посочи Явор Колев.