Здравната вноска за 2010 година няма да бъде променяна.

През 2011 г. обаче тя ще бъде увеличена с 2%, като се планира това да бъде поето от самите здравно осигурени лица, а не от техните работодатели.

Това съобщи здравният министър Божидар Нанев на пресконференция в Министерство, на която беше представена политиката на ведомството за последните 100 дни и обсъжданите реформи в здравния сектор.

Не искаме да товарим бизнеса, отбеляза здравният министър. Той обясни, че що се отнася до социално слабите групи - това ще бъде ангажимент на здравния бюджет.

Изключително важно е укрепването на Спешната помощ. Затова през следващата година бюджетът по това перо ще бъде увеличен с 30 млн. лв. С част от тях ще се купят нови линейки, с другите ще се увеличат с 10% заплатите на лекарите.

Нанев каза още, че през следващата година не се предвижа и допълнително здравно осигуряване.

На пресконференцията стана още ясно, че от всяко лечебно заведение ще се изисква да предоставя разпечатка при изписването на всеки пациент. В нея ще бъдат посочени разходите, свързани с неговото лечение там, независимо дали те са платени от НЗОК или от него самия.
Божидар Нанев обясни, че тази промяна ще залегне най-вероятно в здравната политика у нас за 2010 година.

Министърът каза още, че се обсъжда идея за въвеждане на тристълбов модел на здравно осигуряване - задължителен, допълнително здравноосигурителен и доброволен.

Нанев каза още, че от всяка болница ще се изисква да представя на публично място списък с дейностите, които тя извършва, но които Здравната каса не покрива. По този начин, по думите на здравния министър, ще се намалят нерегламентираните плащания в сектора.

Той съобщи, че са извършени масови проверки на лечебните заведения относно изпълнението на средствата от капиталовите разходи от здравния бюджет. По думите му са установени голям брой нередности, а в някои болници се е стигнало до отстраняване на директори. Заради установени нарушения е сезирана и прокуратурата.

След установяване на нередностите в 38 болници и диспансери са приети оздравителни планове.

Здравният министър съобщи още, че се проверени 1350 медицински експертизи в 1/3 от ТЕЛК-овете у нас. При 10% са установени неправилно поставени експертизи.

В резултат министерството е предприело мерки за увеличаванен на възможностите на хората, които ще могат да получават експертиза.

Обмисля се право на нея да имат пацинети с онкологични заболявания, които след петата година нямат рецидив.

Те ще могат да получат поне 30% инвалидност.  Аналогично ще бъде положението при вродени заболявания при децата, неврологични заболявания, ССЗ.

Предвижда се и издаването на пожизнени решения за диагнози, където са изчерпани възможностите за лечение.

МЗ предлага преструктурирането на болничната система да обособи три основни нива на помощ според броя на населението в общините и възможностите за лечение.

Чрез плана за преструктуриране на болничната помощ се дава възможност и за усвояването на средства от Европейските структурни фондове, изтъкна Нанев. Ако рамката се одобри от ЕС средствата ще могат да се усвояват от средата на 2010 г. до края на 2015 г.

Като изключително важна част от преструктурирането на болничната помощ здравният министър изтъкна укрепването на Спешната помощ.

Затова през следващата година бюджетът по това перо ще бъде увеличен с 30 млн. лв. С част от тях ще се купят нови линейки, с другите ще се увеличат с 10% заплатите на лекарите.

Като успехи на новото управление в здравното министерство Божидар Нанев изтъкна изработването на управленска програма и на цялостна визия за промяна на здравната система, установяването на политика на прозрачност и диалог със съсловните и пациентски организации и обсъждането на  проблемите на донорството и трансплантациите.