Районният съд в Добрич уважи иска на прокуратурата и увеличи размера на наложената глоба на управителя на "Евроманган", съобщиха от държавното обвинение.

С определението на съда глобата на управителят и представляващ "Евроманган" ЕАД британски гражданин Уелинг Е. се увеличава на 5 000 лева.

В Добрич съдят шефа на "Евроманган" Дейвид Уелингс

В Добрич съдят шефа на "Евроманган" Дейвид Уелингс

Прокуратурата е внесла постановление за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание "Глоба"

Припомняме, същият е признат за виновен, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност на дружеството. С това решение британецът беше освободен от наказателна отговорност и му беше наложено административно наказание в размер на 1 000 лв.
Според прокуратурата обаче наложената глоба е несправедлива, което е и причината за иска.

Дружеството, което е концесионер на мангановата мина в село Оброчище, е спряло плащанията към четири частни дружества. Задълженията само към Министерството на енергетиката към 31 декември 2016 година са възлизали на близо 170 000 лева, а размерът на публичните задължения на "Евроманган" ЕАД са били 1.672 млн. лева.

Решението на Добричкия окръжен съд е окончателни и не подлежи на обжалване.

Прокуратурата обвини управителя на мина Оброчище Дейвид Уелингс

Прокуратурата обвини управителя на мина Оброчище Дейвид Уелингс

Затвор до 3 години или глоба до 5000 лева може да получи управителят на "Евроманган" ЕАД