Уволниха бившия шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Това стана с решение на Прокурорската колегия на ВСС с 8 гласа "за" и два гласа "против". Това е най-тежкото наказание, което може да бъде наложено.

Уволнението на Костов идва две години след образуването на дисциплинарно производство по предложение на 11 членове на ВСС.

На по-миналото заседание на колегията на Светлозар Костов бе наложено поредното му, трето, наказание - намаляване на заплатата с 15% за една година. Това стана с предложение на главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения при случайното разпределение на делата, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете.

Още тогава имаше предложение за дисциплинарно уволнение заради случая с Росен Петров - Животното, но то не бе разгледано.
Припомняме, Костов отложи изпълнение на 5-годишна присъда на Росен Петров - Животното от групата на Златко Баретата заради заболяване, без да направи проверка на фактите. След това Росен Петров беше арестуван на плажа в Несебър и вкаран в затвора.

На два пъти Прокурорската колегия вече отлагаше взимането на решение, все по молба на Костов - единият път, за да може адвокатът му да се запознае с материалите, а втория път заради представен болничен лист.

В крайна сметка прокурор Светлозар Костов се възползва от възможността да даде писмени обяснения.