Уволняват дисциплинарно служителя на БГ ТОЛ, държал се грубо към молдовски гражданин при спор за плащане на глоба на "Дунав мост" при Русе. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Отстраняването от длъжност на служителя ще се случи до края на деня.

Направено е недопустимо дисциплинарно нарушение, което за съжаление нарушава не само всички норми и правила, но и опетнява образа на министерството и администрацията изобщо, а оттам - на България като цяло, подчерта Караджов. Той поясни, че ще има и други наказани, но уволненият ще е само един.

Проверката беше възложена от регионалния министър заради разпространения в медиите сигнал за недопустимо поведение на служител на Националното тол управление. Тя показва, че няма данни за отклонение на средства от такси за винетки и глоби. За събирането на дължимите суми тол управлението работи с различни съконтрагенти.

На "Дунав мост" таксите за винетка и глобите се плащат на гишето на Агенция "Митници".

До вторник става ясно има ли корупция на "Дунав мост" при Русе

До вторник става ясно има ли корупция на "Дунав мост" при Русе

Регионалният министър очаква резултатите от проверката по скандала с БГ ТОЛ

Караджов съобщи, че на молдовеца е наложена глоба, защото е шофирал без винетка в продължение на 15 минути, преди да си закупи такава. По негови думи автомобилът на чуждестранния гражданин е регистриран от системата и глобата безспорно е дължима.

На "Дунав мост" служителите на митниците поискали съдействие от колегите си от тол управлението да разяснят на молдовския гражданин защо му е наложена санкция. Изисканата сума е платена в кеш на гишето на митниците.

На брифинга регионалният министър поиска и повишаване на винетната такса за тежкотоварните камиони. Това обаче може да се случи само след разговори с превозвачите.

Таксите от леки автомобили почти двукратно превъзхождат тези от тежкотоварния трафик, който разрушава пътищата и замърсяват околната среда много повече. Това показва защо трябва да се увеличи размерът и да се разшири обхватът на тол системата с второкласни пътища, посочи вицепремиерът.